General

Mai este Maramureșul Istoric autentic?

 

Maramuresul Istoric autentic
Mai este Maramuresul Istoric autentic? Răspunsul la această întrebare îl poți da cel mai bine tu!

Oare cât de mult s-a schimbat Maramureșul în ultimii ani?

Maramureșul s-a schimbat mult în ultimele trei decenii. Nu mai este la fel ca în vechile fotografii, o lume idilică a culturii lemnului în care toată lumea este îmbrăcată în haine tradiționale, casele sunt din lemn și pe străzi întâlnești doar căruțe. Cu toate acestea, nu și-a pierdut acel farmec arhaic care te face să te simți într-o altă lume, desprinsă parcă din vechile povești. Trebui însă să știi unde îl găsești – Maramureșul autentic nu mai este peste tot! 

Chiar dacă cele mai multe dintre casele vechi au fost înlocuite de case noi, moderne, a căror arhitectură nu are nimic de-a face cu tradiția,  oamenii nu s-au schimbat atât de mult. Duc mai departe acele vechi tradiții și obiceiuri pe care le-au primit moștenire de la părinții și bunicii lor. De asemenea duc o parte din vechiul stil de viață care a făcut posibilă apariția acestei culturi unice a lemnului.

Maramureșul Istoric autentic azi

Maramureșul autentic, surprins în fotografiile de demult, îl regăsești astăzi la evenimentele tradiționale. Fie sărbători sau festivaluri, oamenii trăiesc vechile tradiții și obiceiuri într-un mod autentic și nu muzeistic cum se întâmplă în multe regiuni ale lumii. De asemenea îl găsești în atelierele în care meșterii în lemn sculptează adevărate opere de artă. Îl găsești în bucătăriile gospodinelor care pregătesc mâncăruri specifice zonei. De gustul lor îți vei aminti mereu. Poți și tu participa la toate acestea! 

De aceea Maramureșul autentic înseamnă astăzi în primul rând evenimente tradiționale, vizitarea unui meșteșugar și degustarea unor mâncăruri tradiționale. De ce nu, poate chiar unele făcute de tine! Întâlnirea cu moroșenii autentici te va face să simți spiritul acestor locuri.

Maramureșul autentic îl poți descoperii și în prezent. Trebuie însă să fii atent la detalii, dar poate cel mai important, să știi unde să îl cauți! Nu este suficient să îl privești din exterior ca pe un spectacol. Trebuie să îl simți, să te implici, să experimentezi. Să îi asculți muzica, să descoperi mireasma fânului proaspă cosit, să guști din preparatele tradiționale. Maramureșul autentic ți-l destăinuie oamenii care mai păstrează și azi vechiul stil de viață, o moștenire de zeci de generații care au îmbogățit cultura acestor meleaguri. 

Cu ce e diferit Maramuresul?

📌Un stil de viață care mai păstrează vechi îndeletniciri și practici dispărute în alte părți.

📌Tradiții și obiceiuri trăite autentic și nu muzeistic.

📌O cultură a lemnului care a supraviețuit modernității.

📌 O mâncare preparată după rețete simple, din ingrediente naturale, ca demult.

📌 O credință vie pe care o descoperi în zilele de sărbătoare.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.