Instalații tehnice
Instalații tehnice tradiționale. Origini
Pentru a-și ușura munca, maramureșenii au construit de-a lungul timpului numeroase instalații tehnice care utilizează forța apei. De altfel situarea satelor de-a lungul văilor a făcut posibilă amplasarea acestora în aproape orice loc al Maramureșului Istoric. Așadar singura condiție era prezența în apropiere a unei ape curgătoare.
Instalații tehnice țărănești care au supraviețuit timpului
Morile de apă sunt cele mai cunoscute astfel de instalații tehnice populare. Din păcate foarte puține au supraviețuit până astăzi timpului. Morile moderne, care utilizează energia electrică, au devenit între timp mai eficiente și ușor de utilizat. De asemenea oamenii locului nu mai cultivă ca în alte vremuri grâu și porumb. Nici nu mai merg la lucru în Banat sau în alte regiuni ale țării din care se intorceau acasă cu zeci de saci de cereale. Nici numărul animelelor din gospodării nu mai este la fel de mare. Așadar, vechile mori de apă si-au pierdut utilitatea și actualitatea. Cele care au supraviețuit au devenit mici muzee. Măcinatul porumbului a devenit mai mult demonstrativ.
Vâltorile însă nu și-au pierdut utilitatea. Spălatul cergelor și al covoarelor nu a putut să fie făcut decât la văltori. Aceste instalații au forma unor pâlnii cu diametrul de aproximativ 1,5 m, fiind realizate din scânduri între care a fost lăsată o mică distanță pentru ca apa să se poată scurge. Prin intermediul unui canal, apa este deviată din cursul râului și dirijată până deasupra pâlniei unde cade sub forma unei mici cascade. În acea pâlnie se formează un vârtej foarte bine oxigenat care spală pe cale naturală, fără detergenți, textilele din fibre naturale.
În trecut morile de apă au fost însoțite și de alte instalații cum este piua sau joagărul (un fierăstrău acționat cu puterea apei).
Vâltoarea, „mașina de spălat”din mijlocul naturii
Mai multe despre motivul pentru care maramureșenii au construit numerosese vâltori, pe care le mențin și azi în funcțiune, găsești aici.
Instalații tehnice populare. Unde le găsești?
Din zecile de mori de apă care se întinde-au de-a lungul văilor din Maramureș, astăzi mai sunt doar trei tradiționale care sunt în funcțiune și pot fi vizitate. Se află în localitățile Săcel, vadu Izei și Sârbi. Pe lângă moara propriuzisă, acestea mai au și pive, vâltori sau horincii. De asemenea horincii și vâltori pot fi vizitate în majoritetea satelor.