Motive sa vizitezi Maramureșul

Maramureșul tradițional, un „stil de viață”

Tânjaua din Hoteni. Imagine Constantin Ioan Lazu

Maramureșul tradițional

Dacă ai fi pus în situația de a descrie Maramureșul în doar câteva cuvinte, care ar fi acelea? Un prieten m-a rugat acest lucru. Care ar putea fi acele cuvinte care să cuprindă cât mai bine esența Maramureșului. Așternând câteva idei pe o foaie de hârtie într-o seară la lumina unui lămpaș învechit de fumul de la flacăra care a luminat cândva serile lungi de iarnă, m-a săgetat un gând. Oare să însemne Maramureșul, acestă regiune plină de istorie, cu tradiții și obiceiuri încă vii, cu o credință care încă vibrează, cu o mâncare încă naturală, cu oameni harnici și veseli, un stil de viață.  Oare nu datorită modului în care își trăiesc viața moroșenii, a modului în care petrec ca nimeni alții, a modului în care grăiesc și se îmbracă în zi de sărbătoarea cu frumosul port tradițional a ajuns această regiune să fie cunoscută și îndrăgită? Sigur că locuitorii acestei regiuni au fost hărăziți de Dumnezeu cu o regiune aspră dar binecuvântată cu peisaje care îți taie respirația și cu resurse minerale bogate. Însă ei, moroșenii mei,  au sfințit acest loc, l-au transformat într-un ținut unic prin dezvoltarea unei culturi a lemnului și a unui folclor autentic care încântă și astăzi pe oricine.

De ce un stil de viață?

La moroșeni vei găsi o rânduială care încâ este dusă mai departe chiar dacă ispitele modernității sunt încă prezente. Multe dintre frumusețile acestui ținut din nordul României, pentru care vin sute de mii de vizitatori în fiecare an ca să le descopere sau redescopere, au fost create de moroșeni urmând o rânduială, un stil de viață pe care l-au moștenit și de care încep să fie din nou mândrii. Chiar dacă viața tradițională de la sat pare una simlă, ea este în fapt una foarte complexă care ascunde vechi credințe, crezuri, temeri dar si speranțe.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.