General

Calea ferată cu ecartament dublu

Calea ferată cu ecartament dublu. Halta Crăciunești

 

Maramureșul te poate surprinde uneori dacă ești atent la anumite detalii atunci când vizitezi această regiune. Astfel de curiozități, care contribuie la farmecul acestei regiuni istorice, te întâmpină la tot pasul. Trebuie doar să le cunoști povestea.

O astfel de curiozitate este calea ferată cu ecartament dublu care străbate nordul Maramureșului între Câmpulung la Tisa și Valea Vișeului. În România a fost adoptat ecartamentul de 1.435 mm. Cel care îl dublează pe cel românesc este ecartamentul mai larg de 1.524 care a fost adoptat de către Uniunea Sovietică, inclusiv de statele care au făcut parte din această construcție politică cum sunt Ucraina și Republica Moldova.

În Maramureș mai este prezentă și linia ferată îngusta, cu ecartamentul de 760 mm pe care circulă Mocănița de pe Valea Vaserului.

Orașul Sighetu Marmației a fost străbătut după al Doilea Război Mondial de toate cele trei tipuri cale ferată. Calea ferată îngustă făcea legătura între cele două zone în care se exploata sarea, Ocna Șugatag și Coștiu. Din păcate aceste două trasee au fost pierdute. Poate cu ajutorul unui proiect s-ar putea reface, mai ales cea înspre stațiunea Ocna Șugatag.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.