Locuri de vizitat în Maramureș

Pasul Prislop, Transalpina Maramureșului

Pasul Prislop
Coborând Pasul Prislop spre Maramureș (Munții Rodnei)

Pasul Prislop, o atracție turistică a Maramureșului

Pasul Prislop (1416m) constituie astăzi un reper important între atracțiile turistice din Maramureș. Odată cu finalizarea reabilitării șoselei care străbate această trecătoare (DN 18) și face legătura între Maramureș și Moldova, șofatul pe acest traseu a devenit o plăcere. Nu mai trebuie să fii atent la gropiile, care până nu demult, te obligau să stai cu ochii ațintiți în pământ. Peisajele cu Munții Rodnei înspre sud, care cuprind cel mai mare vârf al Carpaților Orientali, vârful Pietrosul Rodnei (2303 m), și Munții Maramureșului înspre nord, situați la frontiera cu Ucraina, transformă această cale rutieră într-una din cele mai frumoase șosele montane din România.

Pasul Prislop și împrejurimile

Nu doar peisajele, care îți taie respirația, constituie adevărate atracții turistice ci și pârtia de schi  amenajată în apropierea vârfului trecătorii. De asemenea mănăstirea care se află încă în construcție în vârful trecătorii atrage tot mai mulți turiști. Pârtia de schi este dotată cu o instalație de transport pe cablu de tip telescaun cu 2 locuri și nocturnă. Lungimea acesteia măsoară 1100 m. Astfel trecătoarea Prislop reprezintă un punct de atracție și pentru sporturile de iarnă care pot fi practicate. De asemenea din vârful trecătorii pornesc mai multe traseele montane din zonă.

Pasul Prislop iarna
Pasul Prislop iarna. Imagine: Vasile Timur Chiș

Mănăstirea Prislop din vârful trecătorii

Mănăstirea de zid cu hramul „Schimbarea la față” a fost ridicată pentru cinstirea ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale. În apropierea mănăstirii se află un cimitir în care se odihnesc câțiva dintre acești eroi. Pasul Prislop a constituit în timpul celor două războaie mondiale teatru de operațiuni militare. Era traversat de numeroase tranșee întărite cu buncăre. Din păcate încă nu a fost amenajat un traseu care să pună în valoare acest patrimoniu.

Festivalul de folclor „Hora la Prislop”

O altă atracție turistică importantă o reprezintă Festivalul de foclor „Hora la Prislop”. Acesta este organizat de obicei în prima duminică din a doua jumștate a lunii august. Acest festival duce mai departe o veche tradiție a unei nedei. Aceasta era o sărbătoare câmpenească care era organizată în timpurile străvechi pe vârfurile munților de către ciobani. În cadrul acesteia oamenii se întîlneau pe vârf de munte, petreceau și făceau schimb de bunuri. Tinerii aveau un prilej pentru a se cunoaște și a lega prietenii. Uneori se încheiau logodne.

Descoperă Trecătoarea Prislop în toate anotimpurile

Chiar dacă traseul tău nu te duce prin Pasul Prislop, o scurtă vizită la cel mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, care poate oricând să concureze la frumusețe și spactaculozitate cu Transfăgărășanul și Transalpina te va încânta. Aerul curat și răcoros de munte te va trezi din nou la viață!

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic