Festivaluri folclorice

Festivaluri folclorice din Maramureș
Festivaluri folclorice din Maramureș. Imagine: Josef Budean

Folclorul, o carte de vizită pentru Maramureș

Festivaluri folclorice sunt organizate peste tot în țară. Bogăția si varietatea folclorului românesc contribuie la identitatea noastră culturală oriunde am locui. Fiecare ne putem identifica cu o anumită regiune în care fie ne-am născut, fie trăim în prezent.

Festivalurile folclorice din Maramureș au însă un farmec aparte. Maramureșenii nu evoluează într-un mod teatral pe scenă, ci într-un mod autentic. De aceea de multe ori la un festival național sau internațional atunci când apar moroșenii atmosfera se schimbă dintr-o dată, devine mai naturală, mai autentică, mai veselă. Trăiesc fiecare moment, fie că dansează sau cântă.

Folclorul din Maramureșul Istoric se deosebește de cel din regiunile învecinate. Astfel contribuie la autenticitatea acestei regiuni. Este ajutat de portul popular care se distinge prin clopul purat de bărbați și prin sumna purtată de femei, acel șorț cu dungi orizontale roșii și negre.

Festivaluri folclorice. Origini și prezent

Originea festivalurilor folclorice din ziua de astăzi se regăseste în timpuri de mult apuse când tinerii organizau duminica sau la sărbătorile de peste an întâlniri care erau însotite de muzică, dans si voie bună. Acestea constituaiu momente în care tinerii se cunoșteau, încheiau sau rupeau prietenii, flăcăii îsi rezolvau anumite dispute. Cu aceste ocazii tinerii își spuneau „strigături”, unele dintre ele însoțite de ironii. De asemenea la originea unor festivaluri se regăsesc vechi ritualuri prezente în credința populară.

Revenind în prezent, în ultimii 30 de ani, au apărut numeroase festivaluri. Unele au supraviețuit pâna astăzi, altele s-au pierdut din cauza faptului că au fost dependente de anumiți organizatori care fie au renunțat pe parcurs, fie astăzi nu mai sunt printre noi.

Nu este deloc ușor să organizezi un astfel de eveniment cultural. Este nevoie de o echipă care organizează și coordonează festivalul, este nevoie de bani, de sponsori, de implicarea comunității.

Festivaluri folclorice din Maramureșul Istoric

Printre cele mai cunoscute astfel de evenimente se numără Festivalul Datinilor de Iarnă organizat la Sighetu Marmatiei în a treia zi de Crăciun, Tânjaua din Hoteni organizat în luna mai si Hora la Prislop organizat în a treia dumincă din luna august. Festivaluri sunt însă mult mai multe, îndeosebi pe perioada verii.