Memorialul Sighet

Memorialul Sighet
Memorialul Sighet

Memorialul victimelor comunismului

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, găzduit de vechea clădire a închisorii din centrul orașului Sighet, prezintă cele mai importante evenimente din perioada comunistă, de la instalare până la înlăturarea sa. Accentul este pus pe primii ani ai instaurări prin forță a sistemului totalitar în vechiul Regat al României.

În sălile muzeului, denumit adesea Memorialul durerii, foste celule în care au fost închiși opozanți ai sistemului comunist, este prezentat întregul proces transformațional prin care a trecut societatea românească după cel de-al Doilea Război Mondial. Când un întreg sistem de valori politice, economice, sociale și juridice a fost schimbat cu forța. Cei care s-au opus, în mod pașnic, prin revolte sau chiar armat, au fost lipsiți de drepturi. Majoritatea au fost întemnițați, fără să aibă parte de un proces real. O parte dintre opozanții sistemului au fost condamnați la moarte sau împușcați pe loc în momentul în care au fost prinși.

Dintre închisorile comuniste, aceasta este singura care dispune de un centru de cercetare a trecutului. Acest fapt se datorează Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului cu sediul în București. Acesta a realizat peste 43000 de pagini de carte și a tezaurizat zeci de mii de documente.

Memorialul Sighet- sfaturi pentru vizitare:

    • Informația prezentată în sălile muzeului este multă. Aceasta se concentrează îndeosebi pe modul în care au acționat organele de represiune în primii ani ai instălarii sistemului totalitar. De aceea este recomandabil să aloci cel puțin două ore pentru vizitarea acestui Muzeului Memorial.
    • Încearcă să poposești mai mult timp în acele încăperi care prezintă teme care ți se par relevante pentru acea perioadă. Din toate cele peste 80 de celule în care vei fi fost intrat îți vor rămâne în amintire acele câteva de care te-ai legat emoțional.
    • Să nu uiți să treci la final pe la Grupul statuar „Cortegiul Sacrificților”. Acesta se află în curtea interioară a închisorii de la sighet.
    • Să nu uiți nici un moment că scopul acestui „Sighet Memorial” este prezentarea acelor momente din istoria românilor, unele dintre ele cu un puternic impact emoțional, este ca astfel de evenimente să nu se mai repete. În fapt să nu uităm ca cei care nu învață din lecțiile trecutului riscă să îl retrăiască.

Informații detaliate despre Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, denumit adesea Muzeul comunismului, și programul de vizitare găsiți pe site-ul oficial al Muzeului. La intrare găsești numeroase cărți despre comunism. Titlurile sunt foarte variate.