Sărbători tradiționale

 

Sărbători tradiționale
Sărbători tradiționale din Maramureș

Sărbătorile tradiționale, porți spre un timp de mult apus  

Unele sărbători tradiționale sunt însoțite de vechi obiceirui ale căror origini s-au pierdut de-a lungul timpului. Cu toate acestea știm astăzi că reprezintă vechi practici ale unor ritualuri. Astăzi rolul lor este de cele mai multe roli unul teatral. Înțelesul lor inițial fie s-a diluat în mare parte, fie s-a adaptat noilor nevoi. Cu toate acestea ne zugrăvesc un tablou viu despre modul de viață al strămoșilor noștri. 

Printre cele mai cunoscute sărbători tradiționale se află cele cu tematică agrară. Maramureșul a fost până în perioada interbelică o regiune aproape exlusiv agrară. Astăzi însă creșterea animalelor și lucrul pământului au devenit o activitate tot mai rară. Motivele sunt multiple. Află aici câteva dintre ele.

Chiar dacă rolul lor ritualic s-a pierdut, sărbătorile tradiționale au un farmec aparte.  

Sărbători tradiționale agrare

Una dintre cele mai spectaculoase sărbători cu temă agrară este Tânjaua din Hoteni. Se desfășoară primăvara. O altă sărbătoare este Sâmbra oilor sau Urcatul oilor la munte.

Obiceiul agrar „Tânjaua” anunță începerea lucrărilor agricole de primavara, fiind sărbătorit cel dintâi gospodar care a ieșit cu plugul la arat. Aceasta se desfășoară într-o zi de duminică în satul Hoteni, comuna Ocna Șugatag. Comunitatea sătească îl sărbătorește pe cel dintâi gospodar care a iesit primul să-și are ogorul. Sărbătoritul este așezat în curtea casei sale pe o teleguță care este trasă de 6 tânjaue (juguri) ținute de 12 tineri. În Maramureș mai poate fi văzut cum se ară pământul cu plugul tras de cai. 

Sâmbra oilor se desfășoară în aproape toate satele maramureșene tot primăvara. Până acum câteva decenii la această sărbătoare participa întreaga comunitate dintr-un sat. Aproape fiecare gospodar avea câteva oi pe care le trimitea la stână. Astăzi numărul proprietarilor de oi s-a redus foarte mult. Sărbătoarea a supraviețuit însă și ne arată o frântura din acea lume de demult în care creșterea animalelor reprezenta activitatea cea mai importantă.