Muzeul Satului Maramureșean

Muzeul Satului
Muzeul Satului Maramureșean

Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației a fost amenajat pe Dealul Dobăieș situat la ieșirea înspre Baia Mare. Reface un sat specific maramureșean așa cum arătau cele mai multe dintre ele până acum câteva decenii. Constituie în fapt secția în aer liber a Muzeului Etnografic.

Muzeul se întinde pe o suprafață de 14 hectare. Cuprinde peste 40 de gospodării din întreg Maramureșul Istoric, în total peste 120 de construcții de lemn și instalații tehnice. Printre acestea se numără grajduri, piue, prese de ulei, mori sau fântâni.

Plimbându-te prin muzeu descoperi mici expoziții în care sunt prezentate diferite îndeletniciri tradiționale precum sculptura în lemn și oieritul.

Casele de lemn din Muzeul Satului Maramureșean

Majoritatea caselor sunt amenajate în interior cu mobilier original. Acestea au fost construite între secolele XVI-XIX. La fiecare casă este menționat locul din care a fost adusă. Atrag atenția două case. Una construită în anul 1611 din bărne care provin de la un singur trunchi de stejar. Constituie un unicat în România. De asemenea o casă la construcția căreia au fost utilizate bârne provenite de la o biserică. Sunt prezentate și case ale minorităților care locuiesc aici. Printre aceștia se numără ucraineni, unguri și germani.

Pe lângă valoarea și frumusețea arhitecturală, casele prezintă o evoluție în timp a tehnicii de construcție în lemn din Maramureș.

Biserica de lemn din vârful dealului

Punctul central al satului este biserica de lemn către care converg toate ulițele satului. Este situată în punctul cel mai înalt. Biserica a fost adusă din satul Oncești în anul 1974. Este cea mai veche construcție din expoziția în aer liber.

Legenda spune că a fost adusă în anul 1690 din satul Criciova de pe Valea Talaborului de peste Tisa în care trase de boi.

O plimbare pe ulițete din Muzeul Satului Maramureșean

O plimbare pe ulițele muzeului îți dezvăluie cât de liniștit era odinioară satul maramureșean.