Maramureșul tradițional azi

Peisaje specifice Maramureșului tradițional

 

 

Peisaje specifice Maramureșului tradițional
Peisaje specifice Maramureșului tradițional

Peisajele de poveste din Maramureș

Călătorind pe meleagurile maramureșene, îți sar în ochi imediat frumoasele peisaje cu șesuri și dealuri. Sunt completate de clăile, care cu vârful lor țintesc spre înaltul cerului precum micile biserici de lemn. În ultimii ani au apărut tot mai mulți baloți pe fânețele Maramureșului. Eu însă nu mă pot gândi la Maramureș fără șirurile nesfârșite de clăi de fân, întrerupte din când în când de șoproane, jirezi sau nemți/clenciuri cu fân. Toate acestea contribuie la farmecul Maramureșului, la unicitatea sa.

Este adevărat că adunarea manuală a fânului și ridicarea unei clăi necesită mult mai multă muncă. De asemenea transportul fânului astfel păstrat necesită multă muncă manuală pentru încărcarea și descărcarea sa. În același timp manipularea baloților de fân se face mecanizat. Datorită mărimii standard, aceștia pot să fie transportați pe distanțe lungi. De asemenea pot să fie ușor comercializați

Este normal ca Maramureșul să evolueze. Este de dorit ca agricultura, indeosebi cea ecologică, să se dezvolte, să prindă din nou aripi după ce a decăzut în ultimele decenii. Este foarte bine ca tehnologiile moderne să aibă o prezență cât mai mareaici. Dar ce facem cu frumoasele peisaje maramureșene? Standardizarea, ca element al globalizării, duce la uniformizare. Este clar că pentru creșterea animalelor, adunarea fânului în baloți este mai eficientă.

Nu doar turismul are însă nevoie de peisajele unice care contribuie la farmecul acestei regiuni istorice. Maramureșul are nevoie nevoie de clăile de fân. Acestea amintesc tutror de trecutul acestor locuri, de vechile obiceiuri, de modul de viață tradițional al oamenilor de aici.

Peisaje specifice Maramureșului tradițional

Sunt peisajele maramureșene, în pericol? Din păcate răspunsul cred că este da. Unde putem găsi acel punct de echilibru care să îi mulțumească pe toâi, sau cel puțin pe cât mai mulți? Este o întrebare la care ar trebui să găsim un răspuns cât mai rapid, până nu e prea târziu.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.