Muzica tradițională

Muzica tradițională
Muzica tradițională din Maramures

Muzica maramureșeană o recunoști ușor. Se remarcă prin ritmul unic și prin combinația inedită de instrumente care o aduce la viață. Aceasta este nelipsită de la fiecare sărbătoare sau eveniment tradițional la care maramureșenii participă cu drag.

Muzica tradițională maramureșeană ca reper identitar

Fiecare regiune etnografică are propria muzică. Aceasta poate să difere mai mult sau mai puțin față de muzica din regiunile învecinate. În cazul Maramureșului, muzica reprezintă un element identitar important deoarece este unică. Atât instrumentele care o aduc la viață cât și ritmul sunt autentice. Toate acestea o fac să fie ușor recunoscută.

De altfel muzica se află printre cele motive pentru care ar trebui să vizitezi Maramureșul Istoric. Vezi aici care sunt cele 10 motive.

Instrumentele specifice

Muzica maramureșeană poate fi ușor recunoscută în primul rând datorită instrumentelor cu care este cântată în mod tradițional. Printre acestea se află cetera(vioara), zongora(chitara cu 4 coarde) și doba(toba). Cu acestea instrumentiștii din Maramureș pot să dea viață unor ritmuri încântătoare care îi ademenesc pe ascultători la dans.

Chiar dacă adesea sunt utilizate și alte instrumente, lipsa unuia dintre cele trei enumerate mai sus duce la pierderea autenticității muzicii.

Ceterașii

Cei mai cunoscuți cântăreți ai Maramureșului, denumiți aici ceterași, Frații Petreuș, au făcut cunoscute în cele patru zări ritmurile și versurile maramureșene. Astăzi numeroși cântăreți duc mai departe frumoasa muzică maramurșeană. Celebri sunt famiile, așa numiții „soți” cum sunt Soții Lupu, Nemeș, Giurgi etc.

Unul dintre cântăreții care păstrează autenticitatea muzicii maramureșene este Alexandru Pop. Ascultă aici câteva cântece care te introduc în atmosfera tradițională specifică Maramureșului : Alexandru Pop- colaj muzica traditionala autentica

Nu uita că muzica populară trebuie trăită, simțită, nu doar ascultată.

Descoperă acel Maramureș autentic