Cultura lemnului

Cultura lemnului
Cultura lemnului în Maramureș. 

Cultura lemnului, esența identității Maramureșului

Maramureșul Istoric constituie nu doar un leagăn al tradițiilor și obiceiurilor străvechi, ci și o regiune în care cioplitul lemnului a fost transformat în artă. Istoria acestei regiuni nu a fost scrisă în cărți, ci sculptată în lemn. Fiecare generație a contribuit la apariția și evoluția unei culturi unice a lemnului.

Maramureșul este cunoscut îndeosebi pentru construcțiile din lemn. Dintre acestea bisericile de lemn ies în evidență. Nu doar că Maramureșul mai păstrează peste 40 de biserici vechi de lemn ci și faptul că mai găsești și astăzi meșteri care știu să ridice astfel de bijuterii arhitecturale.

Cultura lemnului nu se reduce însă la acestea. Casele de lemn construite în stil tradițional, porțile de lemn sau troițele contribuie la identitatea acestei regiuni.

Apariția culturii lemnului

Prelucrarea lemnului a cunoscut în Maramureș o dezvoltare unică datorită unor împrejurări istorice care i-a determinat pe locuitori să se adapteze unor condiții naturale și politice neprielnice. La aceasta a contribuit și prezența din abundență a acestui material și avantajele pe care le oferă în raport cu alte materiale de construcție. Aici mă refer în primul rând la piatră, dar și la cărămidă. Bineînțeles nu trebuie să excludem dezavantajele pe care le implică utilizarea lemnului. Cea mai importantă este perenitatea acestuia. Lemnul este foarte sensibil la umiditate.

Chiar dacă astăzi cea mai mare parte a caselor vechi de lemn au fost înclocuite cu unele a căror arhitectură este diferită de cea tradițională, chiar dacă materialele utilizate cel mai frecvent au devenit cărămida sau BCA-ul, Maramureșul mai păstrează ceva din farmecul de altă dată.

Cum poți să descoperi această cultura unică a lemnului?

Bisericile de lemn, vechi sau noi, sunt cele mai reprezentative elemente ale acestei culturi a lemnului. Vizitează căteva biserici de lemn. Fii atent la turnul lor care se diferențează de la o biserică la alta. Nici pridvorul care te întâmpină la intrarea să nu îl ocolești. Uneori acesta lipsește. Nu uita să admiri interiorul acestor lăcașe de cult. Uneori bolta interioară este mai înaltă. Dacă ești atent la detalii, această veche civilizație a lemnului te poate fascina.

Fă o plimbare prin Muzeul Satului maramurșean din Sighetu Marmației pe ulițele cu vechi porți de lemn și case sau vizitează căteva mici muzee amenajate în vechi sace de lemn. Vei descoperi mediul în care maramureșenii au trăit secole de-a rândul. Unii continua să  facă și astăzi chiar dacă își adaptează confortul caselor la cel din prezent.

Nu uita să vizitezi un atelier al unui sculptor care mai face și astăzi astfel de construcții de lemn.  Nici pe cei care sculptează simple obiecte din lemn necesare pentru gospodărie să nu-i ocolești. Cu toate că multe dintre ele au ajuns obiecte de muzeu sau suveniruri, unele mai sunt folosite și astăzi în gospodăriile maramureșene. Caută-le!

Descoperă acel Maramureș autentic