Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș

Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș
Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș

Maramureșul Istoric reprezintă o regiune în care fiecare sărbătoare este însoțită de vechi ritualuri. Chiar dacă adesea originea lor nu mai este foarte clară, spectaculozitatea lor le face să fie tot mai urmărite. Pentru a le putea vedea, trebuie să te afli în ajunul sărbătorii pe plaiurile maramureșene.

Sărbătoarea, cunoscută în folclor ca Sărbătoarea Sânzienelor, este legată de solstițiul de vară. Este momentul în care lumina câștigă lupta cu întunericul. În timp, peste această sărbătoare însoțită de numeroase ritualuri precreștine, a fost suprapusă sărbătoarea Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul. Cu toate acestea, nu a fost pierdută însemnătatea ei inițială, de prag între două lumi antagonice. Acestea sunt reprezentate de tărâmul luminii și al întunericului.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene în Maramureș

În ajunul Sărbătorii de Sânziene numeroși tineri din localitățile situate în partea superioară a Văilor Vișeu și Iza își confecționează făclii. Acestea sunt asemănătoare unor torțe. Chiar dacă, în mod tradițional sun realizate din șindrilă (draniță), adesea mai sunt folosite cauciucuri uzate.  Când începe să se întunece, flăcăii urcă pe dealuri sau se adună lângă râu. Treptat aprind făcliile pe care le rotesc deasupra capului. Ca într-un vechi ritual, tinerii imită rotația soarelui pe bolta cerului.
Astăzi acest obicei mai este păstrat cu sfințenie pe Valea Vișeului în Vișeu de Jos, Vișeu de Mijloc, Vișeu de Sus, Moisei și Borșa. În ultimii ani sunt organizate și festivaluri folclorice.
Dacă vremea este nefavorabilă, făcliile sunt aprinse în ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel.
Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș îți arată a față mai puțin cunoscută a unei vechi lumi ancestrale care în mare parte a dispărut în negura timpului.
Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș
Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș. Festivalul de folclor din Borșa

Tradiția culegerii plantelor în această zi

Conform tradiției populare, în ziua în care se sărbătoresc Sănzienele, plantele medicinale au cea mai mare putere terapeutică. Se zice că „buruienile de leac” trebuie culese pe soare și puse la uscat la umbră. Astfel ăși păstrează uleiurile esențiale.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic