10 locuri de vizitat în Maramureșul Istoric
Să faci un Top cu primele 10 locuri de vizitat în Maramureșul Istoric nu este deloc simplu. De ce? Această regiune deține câteva atracții turistice unice pe care cu greu le poți ierarhiza. De asemenea nu e ușor să alegi 10. Dovada acestui fapt constă în multitudinea unor astfel de clasificări atât în ceea ce privește componența atracțiilor turistice cât și a locului ocupat.
Lista de mai jos am realizat-o după mai bine de 10 ani de cercetare și observare a turismului maramureșean. Aici includ și urmărirea atentă a evoluției sale, care este una naturală, organică. Nu a fost urmărită o strategie anume. Fiecare actor implicat a făcut ce a putut și ce a crezut că e mai bine. Am ținut cont și de relevanță și reprezentativitate dar și de infrastructura turistică existentă în prezent. Aceasta include accesul, posibilitățile de cazare din apropiere sau numărul de locuri de parcare disponibile.
Mănăstirea Bârsana
„Monument de arhitectură maramureșeană”, Mănăstrirea Bârsana este una dintre cele mai reprezentative spații sacre ale Maramureșului. Cu toate că piatra de temelie a actualei mănăstiri a fost pusă în anul 1991 când a fost reînființată, trecutul tumultuos a mănăstirii care începe cu secolul al 16-lea impresionează și astăzi. Alături de alte câteva mănăstiri refăcute în stil tradițional maramureșean în ultimele decenii, reprezintă un reper a evoluției arhitecturii tradiționale și o mărturie a credinței vii a maramureșenilor. Alte mănăstiri, care se află încă în diferite stadii de construcție sunt cele din Săpânța, Dragomirești, Ieud sau Budești.
Valea Vaserului cu Mocănița
Considerată o reminescență a unei lumi de mult apuse, în care tehnologia actuală se regăsea doar în cărțile lui Jules Verne, o plimbare cu „Mocanița” pe Valea Vaserului reprezintă astăzi nu doar o întâlnire cu un stil de viață în care viteza și distanțele aveau alte valențe ci și o evadare în natură pe una dintre cele mai pitorești văi din nordul țării. Gara se află în Vișeu de Sus. Află mai multe aici.
Bilete poți rezerva accesând acest link.
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Vechea închisoare din Sighetu Marmației a fost transformată în anii 50′ ai secolului trecut într-un centru de exterminare al elitelor României. După înlăturarea comunismului a fost transformată într-un muzeu inedit pentru această parte a Europei. Ne arată că istoria nu trebuie uitată. Din contră, aceasta trebuie să constituie o lecție pentru noi toți. O lecție despre modul în care valori și principii, după care s-au ghidat generații întregi, au fost înlăturate peste noapte. O lecție despre modul în care cei care s-au opus instaurării regimului comunist în această țară au fost torturați și „eliminați”. O lecție despre faptul că pentru democrație trebuie să luptăm în fiecare zi .
Cimitirul Vesel din Săpânța
Cu o denumire care la o primă vedere pare forțată, Cimitirul Vesel ne arată ca uneori viața și moartea pot să fie privite cu satiră și umor. Și nu doar atât, că pot să constituie o pildă pentru fiecare dintre noi. Fiecare cruce albastră ne spune o poveste de viață din care putem să învățăm câte ceva.
Muzeul Satului Maramureșean
Situat în orașul Sighetu Marmației, Muzeul Satului Maramureșean reface un mic sat tradițional maramureșean ,care este dominat de biserica situată pe locul del mai înalt al dealului Dobăieș. Cu toate că acest sat nu este locuit, cu ocazia unor evenimente devine viu. Ne spune povestea unei lumi dispărute de pe ulițele Maramureșului Istoric.
Bisericile vechi de lemn
Cunoscut pentru bisericile sale de lemn, Maramureșul te invită și astăzi să descoperi aceste bijuterii ale artei sacre. Chiar dacă în ultimele decenii au căzut într-un con de umbră din lipsa unei infrastructuri turistice adecvate, astăzi au redevenit nestematele de pe coroana turismului maramureșean. Cu aliura lor semeață și cu picturile interioare cu sfinți și draci, bisericile vechi de lemn te așteapta să le descoperi poveștile.
Stațiunea Ocna Șugatag
Pentru o baie în apa sărată de la Ocna Șugatag trebuie nepărat să faci un popas în această stațiune balneo-climaterică. Sarea a reprezentat, pe lânga lemn, una dintre resursele naturale importante ale acestei regiuni. După ce la mijlocul secolului trecut vechea exploatare de sare din localitate a fost abandonată, în minele de sare s-a infiltrat apa. Cu timpul, a devenit sărată fiind folosită atât pentru efectele sale curative cât și relaxante. O îmbăiere în apa sărată constituie o experiență unică. Contribuie atât la relaxarea și refacerea minții cât și a corpului.
Munții Rodnei și Gutâi
Cu toate că Maramureșul Istoric este înconjurat de munți, fiind o depresiune, traseele montane nu sunt încă la fel de cunoscute precum sunt mănăstirile sau bisericile de lemn. Două regiuni, Munții Rodnei, unde se află cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, Pietrosul Rodnei cu 2303 m, și Munții Gutâi, unde se află „Creasta Cocoșului” au numeroase trasee marcate pentru iubitorii de drumeții.
Pasul Prislop
Una dintre cele mai spectaculoase trecători montane ale României și cea mai înaltă poartă de acces în Maramureșul Istoric este Pasul Prislop. După ce timp de aproape trei decenii a fost ocolit din cauza stării dezastroase a carosabilului, astăzi, după reabilitarea sa, este una dintre cele mai spectaculoase șosele montane.
Ateliere ale meșterilor populari
Caracterul conservator al locuitorilor acestei regiuni a făcut ca numeroase meșteșuguri străvechi, să dăinuie până astăzi. Fie ca este vorba de sculptori, de țesatoare sau alte meșteșuguri care mai sunt practicate în casele de pe ulițele satelor, o vizită la un astfel de atelier îți relevă o lume fascinantă care în alte regiuni ale Europei o mai poți descoperi doar în muzee.
10 locuri de vizitat în Maramureșul Istoric
În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție și de preferințele personale, te invit să faci o listă cu atracțiile turistice pe care ați vrea să le vizitezi. Pe lângă cele prezentate mai sunt multe altele, printre care mici muzee tematice sau complexe de tehnică populară cu mori de apă și vâltori. Cu toate că în Maramureș sunt multe locuri de văzut și lucruri de făcut, nu te grăbi. Nu îți propune să vizitezi mai mult de 3-4 locuri într-o zi, având un program foarte strict care te va ține mai mult pe drum. S-ar putea să pierzi din vedere anumite aspecte din cauza grabei. Chiar să nu descoperifarmecul și autenticitatea unor locuri.
Uneori frumusețea se ascunde în spatele unor povești pe care dacă nu ai răgazul să le descopri poți pierde esența. S-ar putea ca pe drumul tău să întâlniți un eveniment tradițional. Fie că e un festival, un spectacol sau o nuntă sau poate un grup de meșteri care ridică o poartă de lemn, oprește-te. Uneori aceste întâlniri neprevăzute spun mai multe despre Maramureș decât ceea ce ai în plan să vizitezi. Dacă ți-ai propus doar să bifezi câteva destinații și să faci câteva selfie-uri, s-ar putea să pierzi partea cea mai frumoasă și mai intereseantă a călătoriei.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.