General

Porti de lemn din Maramureș

Poartă maramureșeană. Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș”

 

Fiecare casă avea de mult o poartă de lemn.

Umblând pe drumurile Maramureșului îți sar în ochi din când în când porți de lemn înalte cu stâlpi de stejar încrestați cu numeroase simboluri și acoperite cu șindrilă. Sunt mai puține decât te-ai aștepta. Multe dintre porțile vechi de lemn specifice acestei zone au fost înlocuite în ultimele 3 decenii cu porți noi, „moderne”, construite de obicei dintr-o combinație de fier cu lemn, dar și din piatră. Varietatea acestor creații ale erei globalizării este foarte mare. Te poate chiar surprinde.

Într-un mod neașteptat însă, după ce o lungă perioadă de timp numărul porților de lemn s-a diminuat, deoarece nu mai erau la „modă”, maramureșenii au redescoperit frumusețea artei tradiționale dar și mândria de a avea la intrarea în curte o poartă de lemn maramureșeană. Nu trebuie pierdut cu vederea nici beneficiul pe care o astfel de poartă, în fapt o adevarată operă de artă, îl aduce pentru cei implicați în domeniul turismului. Multe dintre pensiuni au la intrare deja o astfel de poartă.

În general o astfel de poartă este formată din trei stâlpi din lemn masiv și un „fruntar”, o bârnă așezată orizontal care susține acoperișul. În ultimele decenii au fost construite numeroase porți care au stâlpii lateral dublați, această inovație ducând la lărgirea acoperișului.

Porțile de lemn din Maramureș au evoluat așadar cu fiecare generație, atât în ceea ce privește semnificația, utilitatea și simbolismul lor cât și aspectul acestora. În trecutul mai îndepărtat, până în secolul al 19-lea doar cei înstăriți, așa numiții „nemeși”, mulți dintre ei urmași ai vechilor nobili, dețineau astfel de porți, ceilalți având un tip de poartă fără acoperiș numită vraniță. Poarta de lemn constituia așadar exponentul unui statut social. Astăzi oricine dorește, și dispune bineințeles și de resursele financiare sau cunoaște tainele sculpturii în lemn, poate să aibă una în fața casei. Costul unei astfel de porti este destul de mare, acesta ridicându-se până la câteva zeci de mii de lei, în functie de mărimea și complexitatea acesteia. Din fericire astăzi în Maramureș există câteva zeci de ateliere în care sunt meșteșugite astfel de porți. Îmbucurător este faptul că mulți dintre meșteri sunt tineri.

În vechea credință populară poarta avea un rol protector. Aceasta constituia punctul de trecere din lumea exterioară, nesigură, imprevizibiă și uneori chiar periculoasă, într-un spațiu privat în care se afla casa, grajdul cu vite. Simbolurile sculptate pe stâlpii porții aveau scopul de a-i feri pe membrii familiei de relele întâlnite în lumea exterioară (boli, blesteme sau duhuri necurate).

Astăzi poarta maramureșeană constituie un simbol identitar al acestei regiuni istorice, adesea Maramureșul fiind identificat cu aceasta.

Emoția pe care o simți când te oprești în fața unei porți de lemn încercând să îi pătrunzi mesajul pe care vrea să ți-l tramsită te va însoți în călătoriile tale de acum încolo.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.