General

Surprinde Maramureșul autentic

Maramuresul autentic
Maramureșul autentic te inspiră.

Maramureș, o destinție autentică

Fiecare destinație turistică are câteva atuuri pentru care merită să bați drumul până acolo. Fie că are o cultura  autentică, fie că deține ape și izvoare minerale sau o climă benefică, are ceva ce găsești doar acolo . Chiar și farmecul unui oraș provincial poate să stârnească interesul. Bineînțeles și infratsructura turistică e importantă. Trebuie să poți ajunge acolo și să ai unde să înnoptezi.

Ce are Maramureșul din toate acestea?

Cu toate că  Maramureșul s-a schimbat mult în ultimele trei decenii, și-a păstrat o parte din patrimoniul material și imaterial care îl face să fie unic. Și oare nu unicitatea este bunul cel ma de preț a unei destinații turistice? În Maramureș mai găsești o lume rurală care în alte părți  a dispărut de mult. Aici mai vezi oameni îmbrăcți în haine tradiționale în zilele de sărbătoare.

Maramureșul autentic nu mai este peste tot!

Trebui însă să știi unde îl găsești. Nu mai este la fel ca în vechile fotografii, o lume idilică a culturii lemnului în care toată lumea este îmbrăcată în haine tradiționale, casele sunt din lemn și pe străzi întâlnești doar căruțe. Cu toate acestea, nu și-a pierdut acel farmec arhaic care te face să te simți într-o altă lume, una desprinsă parcă din povești. 

Chiar dacă cele mai multe dintre casele vechi au fost înlocuite de case noi, moderne, a căror arhitectură nu are nimic de-a face cu tradiția, oamenii nu s-au schimbat atât de mult. Sufletul lor a rămas neschimbat. Duc mai departe o parte din vechiul stil de viață care a făcut posibilă apariția unei culturi unice a lemnului și a vechilor tradiții și obiceiuri pe care le-au primit moștenire de la părinții și bunicii lor..

Unde găsești azi Maramureșul autentic

Maramureșul autentic, surprins în fotografiile de demult, îl regăsești astăzi la evenimentele tradiționale. Fie la sărbători sau festivaluri, localnicii trăiesc vechile tradiții și obiceiuri într-un mod autentic și nu muzeistic cum se întâmplă în multe regiuni ale lumii. Îl mai găsești în atelierele în care meșterii în lemn sculptează adevărate opere de artă. Îl găsești și în bucătăriile gospodinelor care pregătesc mâncăruri specifice regiunii.

Implică-te, nu sta pe margine!

Dacă vrei să găsești Maramureșul autentic implică-te, nu sta pe margine! Întâlnirea cu moroșenii te face să simți spiritul acestor locuri. 

Maramureșul autentic îl poți descoperii și tu. Fii activ, fii atent la detalii. Nu este suficient să privești Maramureșul din exterior ca pe un spectacol. Trebuie să îl simți, trebuie să experimentezi, trebuie să devii tu însuți actor.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.