General

Descoperă Maramureșul Istoric cu toate cele cinci simțuri

Descopera Maramuresul Istoric
Descopera Maramuresul Istoric cu toate cele cinci simțuri

Adesea uităm să profităm de toate cele cinci simțuri cu care am fost înzestrați de mici copii: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Astfel experiențele pe care le trăim sunt lipsite atât de acele detalii pe care ni le amintim cu drag cât și de acea trăire, de acea emoție care face viața să fie mai vie, mai frumoasă. Nu mai avem acele experiențe care te fac să simți că trăiești. Este adevărat că fiecare dintre noi utilizăm preponderent un singur simț. Pentru a percepe însă lumea în ansamblul ei, pentru a-i descoperi frumusețile ascunse, avem nevoie să ne folosim toate cele cinci simțuri.

Și totuși viața nu înseamnă doar un simț, văzul

Oare există vreun vinovat pentru această situație? Da, există! Ecranul, monitorul sau cum vrei să-l mai numești. Acesta ne face să percepem realitatea ce ne înconjoară aproape exclusiv vizual. Culori tot mai vii, efecte speciale tot mai complicate, regizori tot mai talentați, toate acestea ne atrag din ce în ce mai mult. Și totuși viața înseamnă mai mult de atât. Sa asculți, miroși, să simți, să guști, toate acestea ne fac viața mai bogată. Este ca și cum am vorbi despre aceeași idee în mai multe limbi, utilizând expresii diferite, dar care spun același lucru.

Descoperă Maramureșul Istoric cu toate cele cinci simțuri

Maramureșul Istoric este una dintre regiunile pe care poți să le descoperi cu toate cele 5 simțuri. Trebuie doar să te deschizi, să fii puțin curios. Să fii atent la detaliile din jurul tău, iar în Maramureș acestea nu sunt puține.

📌 Să privești atent la detaliile din jurul tău. Să admiri peisajele, bisericile de lemn, hainele tradiționale cu care se îmbracă maramureșenii. Să fii atent la troițele de lemn pe care le întâlnești la întretăierile de drumuri,. Să fii atent la simbolurile sculptate pe porțile de lemn. Să fii atent la culoarea ierbii și a mâncării.

📌 Să asculți liniștea naturii atunci când te afli pe cărările de munte. Să asculți muzica pe care o aduce la viață cetera, zongora și doba. Să asculți dimineața ciripitul păsărilor sau sursurul izvoarelor.

📌 încerci mâncărurile tradiționale al căror gust simplu îți amintește de copilărie sau apele minerale pe care le găsești în multe localități maramureșene.

📌 Să fii atent la mirosul ierbii proaspăt cosite, la mirosul pâinii sau a cozonacului scoase din cuptor, la mirosul florilor de câmp.

📌 Să nu uiți să atingi porțile de lemn pentru ca să le simți textura. De asemenea sa fii atent la răcoarea dimineților, la senzația pe care o ai când umbli desculț prin iarbă sau la finețea hainelor tradiționale atunci când de îmbraci.

Descoperă Maramureșul Istoric ca pe o poveste

Această călătorie o trăiești ca pe o poveste. Simți din nou bucuria vieții, redescoperi frumusețea micilor detalii. Reîncepi să simți din nou realitatea care te înconjoară. Reîncepi să simți! Reîncepi să trăiești!

Află mai multe pe www.maramuresumeu.ro despre cum poți să descoperi acel Maramureș autentic.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.