Maramureșul și finalul Primului Război Mondial
În dimineața zilei de 11 noiembrie la ora 11:00 a fost semnat în pădurea de lângă Compiégne, Franța, într-un vagon de tren al Marașalului Foch, armistițiul ce a pus capăt Primului Război Mondial după ce în prealabil în data de 6 noimebrie a avut loc demobilizarea armatei austro-ungare.
Astfel se încheia una dintre cele mai grele perioade de până atunci pentru maramureșeni. Spre deosebire de românii de peste Carpați, cei din Transilvania și Maramureș au participat la Marele Război în armata austro-ungară încă de la începutul acestuia în 1914. Aceștia au fost trimiși în sectoarele cele mai grele ale frontului, în regimente de asalt denumite în popor „șturm”. Maramureșenii, în mare parte înrolați în Regimentul 85 Infanterie Sighet, au luptat îndeosebi pe fronturile din Italia și Galiția, contribuind la victoriile Puterilor Centrale de la Lemberg, Doberdo, Manilova și Piave. Peste 10.000 de maramureșeni au fost mobilizați pe front. Dintre aceștia mai mult de o mie și-au pierdut viața în tranșeele și pe dealurile adesea înghețate. Alți peste o mie s-au întors cu diferite invalidități și alți aproximativ o mie au fost dați dispăruți. Pe durata războiului aproximativ jumătate din populația aptă de muncă a Maramureșului a fost mobilizată în armata austro-ungară. Timp de doi ani maramureșenii au fost nevoiți să lupte împotriva aliaților României.
Din momentul semnării armistițiului, pentru maramureșeni începea o nouă luptă, de data aceasta pentru ei și nu pentru interesele altora și anume pentru unirea întregului Maramureș Voievodal cu Regatul României, luptă care s-a dus inclusiv pe plan diplomatic în cadrul Conferinței de Pace de la Paris.
Din anul 2014 în România în data de 11 noiembrie este celebrată Ziua Veteranilor de Război.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.