Unirea Principatelor Române din 1859- un prim pas spre Marea Unire
Un pas mare pentru cele două Principate Române, un pas uriaș pentru românii de pretutindeni. Astfel s-ar putea descrie Mica Unire de la care s-au scurs deja 164 de ani.
Românii, care au fost forțați datorită împrejurărilor istorice să locuiască despărțiți în trei „Țări” diferite, au avut un motiv începând cu anul 1859 să creadă că la un moment dat ar putea să trăiască cu toții sub aceleași steag.
Astăzi, 24 ianuarie 2022, când sărbătorim Unirea Principatelor e un un prilej să ne amintim de acea perioadă tumultoasă încărcată de neîncredere, orgolii, responsabilități, războaie. Acea generație de lideri români s-a ridicat la nivelul pe care l-au avut în acele vremuri marii lideri politici din Europa. Au jucat o carte în politica internațională la care puțini se așteptau. Au reușit să unească cele două „Țări Românești”, chiar dacă înițial doar simbolic, printr-un demers îndrăsneț socotit probabil obraznic de către Marile Puteri din regiune. Au ales același domnitor, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza. Iașiul a renunțat în favoarea Bucureștiului la statutul de capitală a Principatului Moldovei. Acesta a fost mersul istoriei in acele timpuri. O perioada in care noi state apareau treptat pe harta Europei cum sunt Italia sau Belgia.
Unirea Principatelor și Maramureșul
Maramureșul nu este legat direct de Mica Unire. Acest eveniment istoric a avut însă cu siguranță în anii care i-au urmat un ecou în rândul maramureșenilor, mai ales după ce în 1877 Principatul României a reușit să-și câștige independența. Începând cu anul 1881, când a devenit regat, românii din afara țării au avut o alternativă la apartenența la Imperiul austro-ungar și cel țarist. A urmat Marea Unire de la 1918 consfințită prin Conferința de Pace de la Paris din 1919-1920. Unii lideri români au facut-o probabil din patriotism, alții pentru un trai mai bun. Poate ca unii au simțit nevoia de o revanșă istorică. Fapt este că cea mai mare parte a românilor s-au unit într-un destin comun.
„Unde-i unul nu-i putere la nevoi si la durere, Unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste”. Astfel ne spun versurile Horii Unirii. Acest îndemn este valabil și azi!
De ce a reprezentat Mica Unire din 1859 un prim pas spre Marea Unire din 1918?
După ce o parte dintre români au reușit să construiască un stat independent, în cazul nostru format inițial din cele doua Principate Române, Transilvania și Muntenia, ceilalți românu au avut către ce să se îndrepte.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.