General

14 octombrie. Sfânta Parascheva și Maramureșul Istoric

Biserica Sfânta Parascheva din Desești, Monument UNESCO

 

Legăturile Maramureșului cu Moldova se împletesc în plan religios prin alegerea încă din secolul al 16-lea a Sfintei Cuvioase Parascheva ca ocrotitoare a mai multor lăcașe de cult. Bisericile vechi de lemn din Desești și Poienile Izei, ambele incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, bisericile din Sărbi Josani(1532) și Susani (1665), cele din Sat Șugatag,  Botiza și Valea Stejarului poarta acest hram. De asemenea mai multe biserici de zid construite în ultimele decenii precum cele din Moisei,  Sat Șugatag și Slătioara dar și cea de lemn din Șieu își sărbatoresc ocrotitoarea pe 14 octombrie. Mănăstirea din Strâmtura își sărbătorește de asemenea hramul în această zi. Așadar peste 10 biserici o au ocrotitoare pe Sfânta de la Iași.

Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, s-a născut la sfârșitul secolului X în Tracia, nu departe de Constatinopol. În anul 1641 moaștele sale au fost aduse în capitala Moldovei, Iași, de către domnitorul Vasile Lupu. Inițial au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889 acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, care a fost sfințită în anul 1887. În această zi de 14 octombrie, când a intrat în lumea celor veșnici, se desfășoară cel mai mare pelerinaj din țară. Câteva sute de mii de oameni, din toate colțurile țării trec pe la racla Sfintei și se închină. Și în acest an pelerinajul se desfășoara sub auspiciile nefaste ale pandemiei de Coranavirus.

Dacă vă aflați în 14 octombrie în Maramureș, aveți ocazia sa participați la slujbă la una dintre bisericile care își serbează hramul. La biserica veche de lemn din Desești această sărbătoare are un farmec aparte. Veți simți căldura localnicilor și veți putea admira una dintre cele mai frumoase biserici vechi de lemn din acest colț de țară. Astfel puteți să întredeschideți puțin ușa și să pătrundeți pentru o clipă în această lume fascinantă care este Maramureșu Istoric.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.