General

Țara troițelor de lemn, un proiect Maramureșu’ Meu

Tara troitelor de lemn
Tara troitelor de lemn
𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐮𝐥 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜- Țara troițelor de lemn, un proiect Maramureșu’ Meu
În nici o altă regiune a țării nu găsești o așa mare varietate de troițe sculptate în lemn ca în Maramureș. Și nici un număr așa de mare.
𝐃𝐞 𝐜𝐞? Pentru că aici oamenii au păstrat aceste simboluri ale credinței. Și nu doar atât, le-au îmbogățit cu noi forme și simboluri de-a lungul timpului.
𝐔𝐧𝐝𝐞 𝐥𝐞 𝐠𝐚̆𝐬𝐞𝐬̦𝐭𝐢? În curțile bisericilor, a mănăstirilor, la întretăieri de drumuri, pe dealuri, la hotarul localităților, lângă ape, oriunde te poartă pașii. Trebuie doar să ridici ochii din pămând ca să le vezi.
𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐨𝐬𝐞𝐛𝐢𝐭𝐞 𝐭𝐫𝐨𝐢𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐮𝐥 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜? Aceste simboluri ale unei credințe vii, pe care încă o găsești în Maramureș, te surprind prin diversitatea formelor și detaliile sculptate. De la troițe cu Iisus Hristos, la cele cu crucea înscrisă în cerc sau cele compuse din mai multe cruci, toate conțin vechi simboluri cu origini până în perioada precreștină.
Ceea ce te mai poate surprinde este faptul că majoritatea troițelor din Maramureș au fost amplasate în ultimii ani. Așadar mai sunt meșteri care știu să sculpteze astfel de opere de artă religioasă.
Când treci pe lângă o troiță, opreștete-te puțin. Fii atent la detalii, la simboluri. Gândește-te la câți oamenii au trecut înaintea ta pe acolo și câți vor trece după tine.
Fiecare troiță are o poveste. A fost făcută de un meșter în lemn și a fost amplasată la inițiativa unui om cu suflet mare, credincios, iubitor al tradiției. Poate că înlocuiește una mai veche, poate că are o semnificație legată de un anumit eveniment din trecut, poate că momentul în care a fost amplasată reprezintă ceva anume.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.