General

Maramureșul Istoric, o destinație tradițională

Horă în Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. Maramureșul, o regiune care vibrează la fiecare sărbătoare…

De ce ai străbate atâta drum până în Maramureș?

Numeroase regiuni europene sunt faimoase pentru construcțiile impozante din perioada antică sau medievală, unele chiar din perioade mai recente. De asemenea unele regiuni ale bătrânului continent sunt cunoscute pentru cultura modernă pe care o promovează. Toate acestea constituie destinații culturale care sunt vizitate anual de milioane de turiști.

România dispune de mai multe regiuni etno-folclorice care alcătuiesc destinații culturale inedite. Acestea adăpostesc construcții care impresionează nu prin marime ci prin originalitatea arhitecturii lor care a fost influențată de situarea la confluenta culturii apusene, răsăritene si orientale. Acesta constituie un motiv pentru care patrimoniul cultural material al României este foarte variat ca stil arhitectural.

Maramureșul este vestit pentru construcțille de lemn pe care le poți descoperi pe întreg cuprinsul său. Chiar dacă marimea lor nu este la fel de impunătoare ca a celor de piatră din centrul și vestul Europei, acestea impresionează prin armonia proporțiilor. Cu toate acestea Maramureșul înseamnă mult mai mult decât patrimoniul imaterial. Locuitorii îl fac să fie viu, să vibreze în timpul sărbătorilor datorită tradițiilor, obiceiurilor și folclorului încă viu păstrate.

Toate acestea transformă Maramureșul într-o destinație culturală vie, unică, într-un muzeu în aer liber care prinde viață zi de zi, care te surprinde de fiecare dată. Maramureșenii constituie patrimoniul cel mai de preț al acestei regiuni.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.