General

Maramureșul Istoric și turismul de aventură

 

Ar fi oare posibil să descoperi Maramureșul ca în emisiunea Asia Expres?

 

Această întrebare m-a frământat mult în ultima perioadă. De cele mai multe ori ne încântă ideea de a nu face nimic în vacanțe, de a avea „totul pe tavă”. Dar oare amintirile nu ar fi mai vii, experiența trăită nu ar fi mai intensă dacă vacanța noastră ar avea și o parte activă? Oare Maramureșul Istoric și turismul de aventură ar putea să fie legate într-un mod unic?

În perioada aceasta este difuzată la televizor emisiunea Asia Expres care se apropie de final. Așa numitul reality show de aventură prezintă câteva echipe care trebuie să îndeplinească anumite misiuni sau să treacă de anumite provocări. Acestea sunt strâns legate de specificul țărilor și zonelor prin care trec. În acest an pe lista țărilor s-au aflat Turia, Georgie, Iordania și Israel. Pe lângă faptul că trebuie să găsească cazare și mâncare fără să aibă la dispoziție bani, concurenții sunt nevoiți să facă anumite mâncăruri tradiționale, să învețe anumite meșteșururi specifice locului în care se află, să vândă suveniruri turiștilor etc. Am uitat să spun. Trebuie să facă autostopul pentru a se deplasa.

Tu la ce te gândești când auzi expresia turism de aventura sau turism activ? Eu unul mă gândesc prima dată la trasee montane, la parapantă, la caiac, la mersul pe bicicletă.  S-ar putea oare combina acest concept cu tradiția maramureșeană? Această emisiune m-a dus cu gândul la un turism tradițional de aventură.

Maramureșul Istoric și turismul de aventură

Zile acestea întrebările legate de acest subiect m-au urmărit permanent:

– Ar fi oare posibil să descoperi Maramureșul ca în emisiunea Asia Expres?

– Care ar fi acele misiuni sau provocări care ar scoate cel mai bine în evidență unicitatea acestei regiuni?

Turismul de aventură are una din cele mai mari creșteri conform UNWTO(World Tourism Organization ). Trendul acum este de a combina acest tip de turism care implică activități în aer liber cu alte tipuri de turism cum sunt turismul tradițional, balnear sau ecoturismul. Maramureșul dispune de toate aceste trei componente.

Maramureșul Istoric și turismul de aventură arputea ppărea la o primă vedere două concepte incompatibile. Și totuși nu e așa! Maramureșul oferă deja astfel de servicii care se concentrează în două regiuni, Munții Gutâi și Munții Rodnei.

Referirea la emisiunea Asia Express mă duce însă cu gândul la un turism de aventură mai integrat cu tradiția. Nu nepărat activ în natură ci în mediul rural. Aici mă refer la includerea unor activități tradiționale, cum sunt învățarea unui dans sau a unui cântec, o rețetă sau. De asemenea mă gândesc la învățarea și practicarea unor meșteșuguri. Oareprintr-un astfel de concept turismul de aventură sau activ nu ar deveni în Maramureș ceva unic?

Oare o vacanță activă în Maramureș presărate cu diferite actvități tradiționale nu ar fi mai dinamică, mai interesantă, mai memorabilă, mai lesne de povestit acasă?

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.