General

Mărțișoare făcute manual sau kitschuri importate?

Mărțișoare tradiționale

Începutul lunii martie constituie prilejul cel mai potrivit pentru a ne întreba care este viitorul meșteșugurilor tradiționale. Mai au șansa să răzbată într-o lume în care distanțele se contractă iar bunurile circulă tot mai mult? Întrebarea pe care vreau să o ridic aici este dacă mai poate să fie ziua de 1 Martie considerată o sărbătoare tradițională atâta timp cât cea mai mare parte a simbolului debutului primăverii, mărțișorul, este adus de pe alte meleaguri, uneori foarte îndepărtate cum este China. Mai este așadar mărțișorul un simbol autentic sau a devenit un kitsch ieftin? Dar ce este un kitsch? Un obiect decorativ care întrunește două caracteristici: este de prost gust și reprezintă o nonvaloare, o reproducere sau o copiere pe scară industrială a unui obiect sau operă de artă realizate de mâna omului.

Poate că ar trebui să plecăm de la premiza că acest simbol al primaverii, ale cărui rădăcini se regăsesc în perioada geto-dacă, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Mărțișorul ar trebui promovat nu doar ca simbol și vechi obiect ritualic, ci și modul artizanal de realizare a acestuia. Să punem pe picior de egalitate un mărțișor lucrat de un meșter popular, fie în lemn, fie împletit din lână sau lucrat din piele naturală cu un mărțișor „Made in China” constituie o eroare. Este adevărat că un mărțișor produs într-o fabrică este mult mai ieftin si poate mai atrăgător, însă unul meșteșugit transmite și un mesaj din trecut. Oare am putea compara un mărțișor-kitsch cu un buchet de flori din plastic? Își dorește cineva să primeasca un astfel de buchet de flori?

Un fapt important este ca tradiția purtării mărțișorului a supraviețuit secolelor. Acum provocarea o constituie readucerea la viață a modului de realizare artizanal a acestuia. De ce nu chiar a unui mărțișor realizat de noi.

Un proiect realizat de către Muzeul Marmureșului în colaborare cu Asociația Rădăcinilor Străbune online, prin care tinerii au învățat să confectioneze mărțișoare tradiționale este de salutat. Trebuie să îi învățăm pe copii valoarea obiectelor făcute de mâinile lor.

Poate cel mai important e să întelegem că prin simpla cumpărare a unui mărțișor sau a unui obiect tradițional realizate de mâinile unui meșteșugar, contribui la salvarea unor meșteșuguri care în alte părți ale Europei mai sunt amintite doar în muzee.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.