General

Top atracții turistice din Maramureșul Istoric

Top atracții turistice din Maramureș
Top atracții turistice din Maramureș

 

Unele dintre vacanțe constituie călătorii experiențiale încărcate de emoții în timpul cărora descoperi locuri cu poveste, oameni fascinanți, frumusețea peisajelor naturale, cultura locală, mâncarea specifică. De acestea îți aduci aminte cu drag peste ani și ani de zile. Și nu doar atât. Pe parcursul acestor vacanțe îți refaci energia pozitivă pe care adesea aglomerația din orașe ți-o consumă fără să îți dai seama. Și nu în cele din urmă te redescoperi pe tine însuți.

De ce să alegi Maramureșul pentru o vacanță de vis

Maramureșul este una dintre puținele regiuni din țară în care se mai păstrează vechi tradiții și obiceiuri. Și nu într-un mod muzeistic, ci ca parte a vieții cotidiene a locuitorilor de aici. Modul de a fi, de a trăi a oamenilor care încă mai îmbracă în zilele de sărbătoare hainele tradiționale și petrec cum nu mai ei știu să o facă te fac să te simți într-o altă lume. Trebuie doar să fi deschis să o descoperi cu toate cele 5 simțuri.

În Maramureș îți construiești propria ta poveste. Oamenii pe care îi întâlnești, locurile în care pășești, mâncarea autentică pe care o deguști, muzica pe care o asculți, muzeele pe care le vizitezi, toate acestea îți devăluie o lume fascinantă, o lume unică. O lume în care trecutul nu a fost scris pe hârtie ci sculptat în lemn, țesut la război și cântat de ceterași fără întrerupere pâna azi.

Top atracții turistice din Maramureș

Ce poți să faci în Maramureș?

Vizitează vechile biserici de lemn

Cunoscut pentru bisericile sale de lemn, Maramureșul vă invită și astăzi să descoperiți aceste bijuterii ale artei sacre care au căzut în ultimele decenii într-un con de umbră din lipsa unei infrastructuri turistice adecvate. Cu aliura lor semeață și cu picturile interioare cu sfinți și draci, bisericile vechi de lemn vă așteapta să le descoperiți poveștile. Sper că în anii următori acestea își vor recâștiga locul meritat și vor redeveni nestematele de pe coroana turismului maramureșean.

Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Poienile Izei

Vizitează mănăstirile de lemn

Fiecare mănăstire de lemn are o poveste impresionantă.

Considerată „Monument de arhitectură maramureșeană”, Mănăstrirea Bârsana este una dintre cele mai reprezentative spații sacre ale Maramureșului. Cu toate că piatra de temelie a actualei mănăstiri a fost pusă în anul 1991 când a fost reînființată, trecutul tumultuos a mănăstirii care începe cu secolul al 16-lea impresionează și astăzi. Alături de alte câteva mănăstiri refăcute în stil tradițional maramureșean în ultimele decenii, cum sunt cele din Săpânța, Botiza, Ieud sau Budești, aflate încă în diferite stadii de construcție, reprezintă un reper a evoluției arhitecturii tradiționale și o mărturie a credinței vii a maramureșenilor.

W3C Homepage
Mănastirea Bârsana

Fă o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului

Considerată o reminescență a unei lumi de mult apuse în care tehnologia actuală se regăsea doar în cărțile lui Jules Verne, o plimbare cu „Mocanița” pe Valea Vsaerului reprezintă astăzi nu doar o întâlnire cu un stil de viață în care viteza și distanțele aveau alte valențe ci și o evadare în natură pe una dintre cele mai pitorești văi din nordul țării.

Mocănița de pe Valea Vaserului

Vizitează Cimitirul Vesel

Cu o denumire care la o primă vedere pare forțată, Cimitirul Vesel ne arată ca uneori viața și moartea pot să fie privite cu satiră și umor,  constituind o pildă pentru fiecare dintre noi. Fiecare cruce albastră ne spune o poveste de viață.

Descoperă povestea rezistenței anticomuniste la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet

Vechea închisoare din Sighetu Marmației, transformată în anii 50′ ai secolului tercut într-un centru de exterminare al elitelor României, care s-au opus instaurării regimului comunist în această țară, ne arată că istoria nu trebuie uitată. Din contră, aceasta trebuie să constituie o lecție pentru noi toți despre modul în care valori și principii, după care s-au ghidat locuitorii acestei părți a Europei secole de-a rândul, au putut să fie înlăturate peste noapte.

Vizitează Muzeul Satului Maramureșean din Sighet pentru a vedea cum arătau satele până nu demult

Situat în orașul Sighetu Marmației, Muzeul Satului Maramureșean reface prin amplasarea sa un mic sat tradițional maramureșean care este dominat de biserica situată pe locul del mai înalt al dealului Dobăieș. Cu toate că acest sat nu este locuit, cu ocazia unor evenimente devine viu și ne spune povestea unei lumi din care pe ulițele Maramureșului Istoric mai pot fi găsite doar frînturi.

Fă o baie în apa sărată din stațiunea Ocna Șugatag

Pentru o baie în apa sărată de la Ocna Șugatag trebuie nepărat să faceți un popas în această stațiune balneo-climaterică. Sarea a reprezentat, pe lânga lemn, una dintre resursele naturale importante ale acestei regiuni. După ce la mijlocul secolului trecut vechea exploatare de sare din localitate a fost abandonată, în minele de sare s-a infiltrat apa care, cu timpul, a devenit sărată fiind folosită atât pentru efectele sale curative cât și relaxante. O îmbăiere în apa sărată constituie o experiență unică, constribuind atăt la relaxarea și refacerea minții cât și a corpului.

Mergi pe un traseu de munte în zona Borșa sau Valea Marei-Cosău

Cu toate că Maramureșul Istoric este înconjurat de munți, fiind o depresiune, traseele montane nu sunt încă la fel de cunoscute precum sunt mănăstirile sau bisericile de lemn. Două regiuni, Munții Rodnei, unde se află cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, Pietrosul Rodnei cu 2303 m, și Munții Gutâi, unde se află „Creasta Cocoșului” de’in numeroase trasee marcate pentru iubitorii de drumeții.

Creasta Cocoșului

Întră într-un atelier al unui meșter popular

Caracterul conservator al locuitorilor acestei regiuni a făcut ca numeroase meșteșuguri străvechi, care în alte regiuni ale Europei mai pot să fie descoperite în muzee, să dăinuie până astăzi. Fie ca este vorba de sculptori, de țesatoare sau alte meșteșuguri care mai sunt practicate în casele de pe ulițele satelor, o vizită la un astfel de atelier vă va releva o lume fascinantă a artiștilor populari.

Vasile Șusca din Săcel, maestrul măștilor ritualice

Participă la un eveniment tradițional

Poate cea mai bună modalitate să descoperi spiritul acestui loc este să participi alături de locuitori la un eveniment tradițional.

Muzică și dans în Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației

Lista ta cu Top atracții turistice din Maramureș

În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție și de preferințele personale, te invit să faci o listă cu obiectivele turistice pe care ai vrea să le vizitezi, să le descoperi sau să le redescoperi, poate cu alți ochi. Pe lângă cele prezentate mai sunt multe altele, printre care mici muzee tematice sau complexe de tehnică populară cu mori de apă și vâltori. Cu toate că în Maramureș sunt multe locuri de văzut și lucruri de făcut, tu te grăbi. Nu îți propune să vizitezi mai mult de 3-4 locuri într-o zi. Cu un program foarte strict s-ar putea să pierzi din vedere anumite aspecte din cauza grabei, și în final să îți scape exact frumusețea acestei regiuni istorice, farmecul și autenticitatea acestor locuri.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.