Maramureș, o destinație autentică

Țara Maramureșului, o destinație culturală vie

Maramureșul Istoric, o destinație culturală vie
Maramureșul Istoric, o destinație culturală vie

 

Destinație culturală. Concept

S-ar putea spune că Maramureșul respiră cultură. Nu orice fel de cultură, ci una tradițională. Am putea spune chiar exclusiv tradițională. În România, în general, cultura modernă o regăsim în orașe, îndeosebi în cele mari, mai puțin în zonele rurale. E adevărat că în Maramureșul istoric nu găsești teatre, opere, festivale de muzică modernă sau de film. Dar oare nu în aceasta constă farmecul acestei regiuni situată în munții din nordul României?

În ultima perioadă se vorbește mult de așa zisul turism cultural. A devenit chiar o modă. Dar ce este defapt? Este acel turism prin intermediul căruia vizitezi patrimoniul cultrural, cel material și imaterial al unei regiuni sau oraș. Astfel descoperi într-un mod activ stilul de viață al oamenilor, tradițiile și obiceiurile, gastronomia locului sau folclorul. De asemenea participi la festivaluri, concerte sau târguri. Descoperi arhitetura locală, siturile arheologice, muzeele, bisericile etc.  Dacă România nu excelează în ceea ce privește parimoniul material în comparație cu alte țări vestice, în ceea ce privește patrimoniul imaterial suntem printre cei mai bogați din Europa atunci când ne referim la cultura tradițională. Maramureșul joacă aici un rol aparte.

Două sunt elementele care fac ca o destinație cuturală să exercite o atracție deosebită. Bogația patrimoniului cultural și unicitatea. Bineînțeles că aici contează și infrastructura turistică. Aceasta însă se poate îmbunătății, moderniza, adapta, patrimoniul mult mai greu.

Maramureșul Istoric a fost hărăzit de Dumnezeu cu resurse generoase și inepuizbile din acest punct de vedere. A devenit în ultimii ani una dintre cele mai vizitate destinații turistice ale României. De ce ? Aici găsești încă locuri încărcate de istorie și povești, un folclor autentic cu ritmuri care te îmbie la dans și voie bună, tineri îmbrăcați în haine tradiționale în zilele de sărbătoare, o cultură a lemnului care a fost transmisă din generație în generație până azi, mâncăruri specifice pregătite pe vatră, peisaje desprinse parcă din povești, vechi meșteșuguri care în alte regiuni au devenit obiecte de muzeu, o credință ai cărei proiecție o regăsim în numeroasele biserici și troițe de lemn.

Maramureșul Istoric, o destinație culturală vie

Modul de a fi al maramureșenilor, modul în care își trăiesc viața face ca această regiune să fie vie. Tradițiile și obiceiurile le trăiești aici alături de acești oameni care iubesc viața și voia bună.

Oamenii, locurile se schimbă încet pe nesimțite. Modernitatea acaparează încet lumea noastră.  Maramureșul Istoric este acel loc în care cultura tradițională este încă la ea acasă. Încearcă să rămână la fel deși are de înfruntat provocările prezentului. Vino să o descoperi acel Maramureș tradițional, autentic, să îl redescoperi!

 

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.