Maramureș, o destinație autentică

Maramureș, o destinație pentru toate simțurile

Maramureș o destinație pentru toate simțurile
Mai este frumosul Maramureș o destinație pentru toate simțurile?

✨ Cum petrecem tot mai mult timp în fața unui ecran, fie el televizor, laptop sau telefon, uităm adesea să profităm de  toate cele cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Astfel experiențele pe care le trăim sunt mai sărace, sunt mai banale. Adesea sunt lipsite de acea trăire, de acea emoție care face viața să fie mai frumoasă, care te face să simți că trăiești. Este adevărat că fiecare dintre noi utilizăm preponderent un singur simț. Pentru a percepe însă lumea în ansamblul ei, pentru a-i descoperi frumusețile ascunse, avem nevoie să ne folosim toate cele cinci simțuri.

Uneori trebuie să fim conștienți de acest fapt. Astfel trăirile noastre vor fi mai intense, experiențele noastre vor fi mai bogate. Amintirile vor fi astfel presărate cu detalii pe care ni le vom aminti cu drag.

Mai este frumosul Maramureș o destinație pentru toate simțurile?

Maramureșul Istoric este una dintre regiunile pe care poți să le descoperi cu toate cele 5 simțuri. Trebuie doar să te deschizi, să fii puțin curios. Să fii atent la detaliile din jurul tău, iar în Maramureș nu sunt puține.

📌 Să privești atent în jurul tău. Să admiri peisajele, bisericile de lemn, hainele tradiționale cu care se îmbracă maramureșenii. Să fii atent la troițele de lemn pe care le întâlnești la întretăierile de drumuri, la simbolurile sculptate pe porțile de lemn sau la aspectul mâncării.

📌 Să asculți liniștea naturii atunci când te afli pe cărările de munte. Să asculți muzica pe care o aduce la viață cetera, zongora și doba. Să asculți dimineața ciripitul păsărilor sau sursurul izvoarelor.

📌 încerci mâncărurile tradiționale al căror gust simplu îți amintește de copilărie sau apele minerale pe care le găsești în multe localități maramureșene.

📌 Să fii atent la mirosul ierbii proaspăt cosite, la mirosul pâinii sau a cozonacului scoase din cuptor, la mirosul florilor de câmp.

📌 Să nu uiți să atingi porțile de lemn pentru ca să le simți textura. De asemenea sa fii atent la răcoarea dimineților, la senzația pe care o ai când umbli desculț prin iarbă sau la finețea hainelor tradiționale atunci când de îmbraci.

Această călătorie o trăiești ca pe o poveste. Simți din nou bucuria vieții, redescoperi frumusețea micilor detalii. Reîncepi să simți din nou realitatea. Reîncepi să trăiești! Reîncepi să simți!

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.