General

Câteva motive să vizitezi Maramureșul

 

Câte motive ai avea să vizitezi Maramureșul?
Câteva motive să vizitezi Maramureșul Istoric

Câte motive ai avea să vizitezi Maramureșul? Nu cred că numărul lor e relevant, ci experiența pe are o trăiești pe aceste meleaguri. Acel fior pe care-l simți în mijlocul maramureșenilor care te va însoți pe mai departe în cățătoriile tale.

Maramureșul Istoric constituie o combinație unică între vechi tradiții, o cultură a lemnului care a supraviețuit modernității și un cadru natural modelat încă de oameni. De ce ai străbate atâta drum până în Maramureș?

 

Câteva motive să vizitezi Maramureșul Istoric

Uneori alegem cu mintea, alteori cu inima. Ceea ce este important este să fim împăcați cu alegerile noastre. În ceea ce privește Maramureșulchiar ai de unde să alegi.

Tradițiile încă vii

În Maramureș, fiecare sărbătoare este însoțită de vechi tradiții și obiceiuri. Nu doar bătrânii satului le duc mai departe, ci și tinerii. De aceea fiecare eveniment tradițional de aici, fie cultural sau religios, are un farmec aparte. Este însoțit de vechi ritualuri care te introduc într-o atmosferă de mult apusă în alte locuri.

Câte motive ai avea să vizitezi Maramureșul?
Tânjaua din Hoteni

 

Cultura lemnului care a supraviețuit modernității

Maramureșul este cunoscut în mod deosebit pentru construcțiile de lemn, printre care se numără biserici, case, porți și troițe. Aici descoperi o cultură unică a lemnului nu doar în muzee, ci și în viața de zi cu zi a locuitorilor. Chiar dacă o parte importantă a patrimoniului material, constituit îndeosebi din vechile case de lemn, s-a pierdut, Maramureșul nu și-a pierdut farmecul de altădată. Aici încă mai desoperi ateliere în care meșterii populari sculptează lemnul. Să nu pleci din Țara culturii lemnului fără să vizitezi un astfel de atelier!

Cultura lemnului

 

Mâncarea tradițională

Odată ajuns în Maramureș îți vei potoli foamea și setea cu preparate tradiționale. Acestea te apropie de natură, de ceea ce a însemnat cândva mâncarea pregătită din ingrediente naturale, sănătoase, simple.

Mâncarea tradițională

 

Folclorul autentic

Folclorul descrie cel mai bine sufletul maramureșenilor. Și ce-ar fi oare Maramureșul fără muzica să dansul tradițional?

10 motive să vizitezi Maramureșul

 

Modul în care petrec oamenii aici

Nu poți să mă refer la Maramureș fără să mă gândesc la oamenii acestor locuri care, cu graiul lor inconfundbil, cu felul de a fi, cu modul de a aborda probleme vieții și de a se bucura, îți creează o stare de bine, te fac să te îndrăgostești de aceste locuri, să te redescoperi pe tine însuți.

Aceștia cântă și dansează cum numai ei știu să o facă. Alături de ei simți și tu acel fior care a străbătut secole de-a rândul atâtea generații.

 

10 motive să vizitezi Maramureșul

 

Meșteșugurile tradiționale

Maramureșul reprezintă una dintre regiunile României în care vechi meșteșuguri s-au păstrat chiar dacă modernitatea a făcut ca lucrul manual să fie înlocuit. Fiecare casă în care sunt realizate obiecte tradiționale constituie un atelier de creație. Fiecare maramureșean din ale cărui mâini ies astfel de obiecte este un artist. Vizitează câteva astfel de ateliere.  Vei înțelege mai bine spiritul tradițional al acestor locuri.

Meșteșugurile tradiționale

Credința încă vie

Oriunde te-ai afla în Maramureș ești însoțit de semne ale credinței. Te afli mereu în prejma unor biserici sau a unor troițe amplasate la intersectări de drumuri. Prezența maramureșenilor la biserică în zilele de sărbătoare reprezintă un motiv în plus pentru a vizita aceste locuri.

Credința încă vie

Peisajele unice 

Se spune că în Maramureș culorile florilor de câmp sunt mai aprinse, că verdele ierbii este mai intens, că șirurile de clăi de fân de pe dealuri sunt nesfârșite. Poate că cel mai bine ar fi să le vezi cu ochii tăi. Să nu uiți să ne spui și nouă părerea ta!

Peisajele unice 

Istoria acestor locuri

Oriunde te-ar duce pașii prin Maramureș, pe acele cărări sau drumuri au trecut înaintea ta eroii unor povestiri sau legende. Fie că au fost voinicii care i-au însoțit pe Dragoș și Bogdan Vodă în Moldova, fie haiducii lui Pintea, fie vitejii care i-au înfruntat pe tătari sau cei care au luptat armat împotriva comunismului, fiecare are o poveste.

Istoria acestor locuri

Atracțiile turistice unice

Maramureșul deține câteva atracții turistice unice datorită caracterului lor istoric și/sau arhitectural. Printre acestea se numără bisericile de lemn, mănăstiri și muzee unice.

Dacă nu te conving să vii sau să revii în Maramureș, întreabă-i și pe alții. Cu siguranță îți vor da și alte motive să vizitezi aceste locuri.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.