Istoria Maramuresului

Pe urmele maramureșeanului Bogdan Vodă

Bogdan Vodă
Statuia ecvestră a lui Bogdan Vodă din comuna cu același nume situată pe Valea Izei

 

Bogdan Vodă este cea mai proeminentă personalitate istorică a Maramureșului. Alături de Dragos, a avut o contibuție decisivă la formarea unei țări românești la est de Carpați, și anume Moldova. Făcea parte dintr-o importantă familie de cnezi de vale, numită după el, a Bogdăneștilor. Reședința o avea la Cuhea, pe Valea Izei, astăzi comuna Bogdan Vodă.

De ce a plecat Bogdan Vodă din Maramureș?

A intrat în conflict cu regele Ungariei Ludovic I de Anjou, care urmărea să supună Voievodatul Maramureșului. Deoarece nu a reușit să apere independența voievodatului în fața regelui ungar, fostul Voievod al Maramureșului, Bogdan a plecat în Moldova cu o parte dintre maramureșenii săi fideli și i-a alungat de la conducerea Moldovei pe urmașii lui Dragoș. A trecut definitiv Pasul Prislop în anul 1363. Astfel de curând înființata Marcă de Hotar, Moldova, a ieșit de sub coroana regelui Ungariei.

Bogdan Vodă
Bustul lui Bogdan Vodă din Baia Mare

Bogdan I a domnit doar 4 ani. Urmașii săi au reușit să lărgească hotarele Moldovei până la Nistru. A întemeiat o dinastie, a Bogdăneștilor, din care se va forma Dinastia Mușatinilor.

Chiar dacă nu a reușit să păstreze independența Maramureșului, care a fost transformat treptat într-un comitat al Regatului ungar, a obținut independența Moldovei și a reușit să o păstreze. Forța militară și economică a Regatului ungar a fost în acea perioadă mult superioară Voievodatului Maramureșului. A avut însă astfel șansa să se învecineze la est cu o „țară românească” care a înlesnit păstrarea identității românești. În izvoarele otomane Moldovei i se spunea Bogdania, după obiceiul oriental de a desemna o țară cu numele întemeietorului ei.

Bogdan I este înmormântat în biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuți. La întrarea în curtea mănăstirii a fost amplasată o impresionantă statuie a voievodului.

Care este diferența majoră între Bogdan Vodă și Dragps Vodă?

Dacă Bogdan din Cuhea a fost voievodul Maramureșului, despre Dragoș nu avem informații că ar fi fost.

Voievodul Bogdan I în folclorul local

Câteva dintre cele mai cunoscute versuri din folclorul maramureșean ne aduc aminte de marele Voievod Bogdan. Ar fi păcat ca memoria sa să fie ștearsă!

„Maramureș plai cu flori
Măi dorule măi
Mândru ești în sărbători
Măi dorule măi

Mândru ești și fericit
Măi dorule măi
Maramureș înflorit
Măi dorule măi

De te duci în sus pă Iza
Măi dorule mai
Din Sighet până-n Botiza
Măi dorule măi

Vezi feciorii lui Bogdan
Măi dorule măi
Înstruțați cu măieran
Măi dorule măi”

În centrul comunei a fost amplasată o statuie ecvestră cu Voievodul Bogdan.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.