General

12 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

motive să vizitezi Maramureșul
12 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

 

Maramureșul Istoric constituie o combinație inedită între o veche cultura tradițională, patrimoniu și cadrul natural. Fiecare dintre acestea, singure sau în comuniune, contribuie la unicitatea și spectaculozitatea acestei regiuni istorice.

Maramureșul Istoric oferă așadar numeroase motive pentru a-l vizita, pentru a-l descoperi sau redescoperi.

Cele 12 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

1. Cultura lemnului

Cunoscut îndeosebi pentru construcțiile de lemn, printre care se numără bisericile, porțile, casele și troițele, în Maramureș descoperi o cultură unică a lemnului. Chiar dacă o parte importantă a patrimoniului material, constituit îndeosebi din vechile case de lemn, s-a pierdut, Maramureșul și-a păstrat pe alocuri farmecul de altădată. Aici cultura lemnului dispune de toate resursele să renască. Construcțiile din lemn sunt din ce în ce mai apreciate iar tinerii meșteri populari sunt tot mai mulți.

Afla mai multe despre Cultura lemnului din Maramureș

2. Tradițiile și obiceiurile încă vii pe care le găsești aici

Ce-ar fi oare Maramureșul fără sărbătorile în care moroșenii se îmbracă în portul tradițional și petrec cum numai ei știu să o facă. Stilul de viață conservator i-a făcut pe aceștia să păstreze datinile pe care le-au moștenit de la parinți și bunici.

3. Oamenii  locului

Nu poți să te referi la Maramureș fără să te gândești la oamenii acestor locuri, la felul lor de a fi, de a trăi viața. Modul de a privi problemele și bucuriile vieții te fac să te îndrăgostești de aceste locuri. Te fac să te descoperi pe tine însuți. Maramureșenii dau viață acestui loc binecuvântat de Dumnezeu.

4. Atracțiile turistice unice

Maramureșul deține câteva atracții turistice unice datorită caracterului lor istoric și/sau arhitectural. Printre acestea se numără bisericile de lemn, mănăstiri și muzee unice.

5. Meșteșugurile tradiționale

Maramureșul reprezintă una dintre regiunile României în care vechi meșteșuguri s-au păstrat chiar dacă modernitatea a făcut ca lucrul manual să fie înlocuit. Fiecare gospodărie în care sunt realizate obiecte tradiționale constituie un atelier de creație. Vizitează câteva astfel de ateliere. Vei înțelege mai bine spiritul acestor locuri.

6. Folclorul autentic:

Adesea Maramureșul se confundă cu ceterașii care interpretează cu foc cântece ritmate care te invită la dans și voie bună. Cântecele și dansul tradiționale constribuie la identitatea unică a acestei acestei regiuni dar și la farmecul ei. Folclorul exprimă poate cel mai bine sufletul maramureșenilor.

7. Mâncarea tradițională

Odată ajuns  în Maramureș îți vei potoli foamea și setea cu preparate tradiționale care te apropie de natură. În fapt îți amintește ce a însemnat până nu demult mâncarea pregătită din ingrediente naturale, sănătoase, cu rețete simple dar cu cu un gust aparte.

8.Peisajele unice cu șiruri de dealuri brăzdate de clăi de fân

Plimbându-te prin Maramureș vei vedea peisaje care îți amintesc permanent că te afli în „Țara fânului”. Chiar dacă modernitatea a juns și în Maramureș, unii locuitori ai acestei regiuni se încăpățânează să ducă mai departe vechile metode a lucru cu fânul.

9. Istoria acestor locuri

Oriunde te vor duce pașii prin Maramureș, înaintea ta pe acele drumuri sau cărări au pășit voinicii care i-au însoțit pe Dragoș și Bogdan Vodă în Moldova, haiduci de-ai lui Pintea sau luptători împotriva comunismului. Fiecare parte a Maramureșului îți spune o poveste. Trebuia doar să fi atent!

10. Credința încă vie

Oriunde te-ai afla în Maramureș ești însoțit de semne ale credinței, de la numeroasele biserici construite din lemn sau piatră la troițele amplasate la intersectări de drumuri. Tot acest patrimoniu material religios alături de prezența moroșenilor în zilele de sărbatoare la biserică reprezintă un motiv important pentru a descoperi aceste locuri.

11. Graiul maramureșean

12. Modul în care petrec oamenii de aici

Cu sigurantă i-ai văzut pe moroșeni la televizor dansând, cântând, cu alte cuvinte petrecând. Să te afli în mijlocul lor reprezintă o experiență pe care nu o vei uita.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.