General

Cultura tradițională în Maramureș

redobândirea identității pierdute
Despre redobândirea identității pierdute

 

Identitatea culturală, un concept cu un înțeles atât de profund și în același timp atât de vag, reprezintă astăzi un construct a cărui importanță este intens dezbătută azi în vâltoarea globalizării. Oare mai are vreo însemnătate? Mai este identitatea culturală reprezentativă? Oare mai vrei astăzi să fii identificat ca aparținând unei culturi, unui spațiu? Sau preferi să te pierzi în marea masă atemporală și aspațială?

Ce ne face pe noi să avem o identitate care ne reprezintă și contribuie la recunoașterea fiecăruia dintre noi ca aparținând unei comunități? Oare cum ne îmbrăcăm, ce mâncăm, cum ne amenajăm casa? Dar limba pe care o vorbim sau graiul joacă vreun rol? Toate acestea, și nu numai,  contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică la modul în care suntem văzuți, suntem percepuți de ceilalți. Aici nu mă refer la identitatea individuală determinată de unicitatea fiecăruia dintre noi ci la identitatea culturală.

Fiecare dintre noi aparține unei comunități cu o identitate culturală unică. Ceea ce contează până la urmă este dacă ne-o asumăm, dacă suntem mândri de aceasta, dacă ne-o destăinuim sau alegem să fim „neutri”. Redobândirea identității pierdute ne pivește pe fiecare dintre noi.

Există regiuni sau comunități care dispun de o identitate culturală puternică, bine delimitată în timp și spațiu. Maramureșul se află printre acestea. Hainele tradiționale, muzica, dansul, cultura lemnului sunt doar câtava dintre elementele identitare ale acestei regiuni. Cum pot sa arăt celorlalți că aparțin acestui spatiu? Modalitățile sunt numeroase. Cel mai simplu este să vorbesc deschis despre originea mea sau să îmbrac o cămeșă.

Maramureșul tradițional și redobândirea identității

Maramuresul Istoric înseamnă înainte de toate un stil de viață. Astfel prin participarea la evenimente tradiționale, fie sărbători sau festivaluri, sau prin simpla promovare a acestora îți asumi identitatea locului în care te-ai născut și/sau trăiești.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.