Marțolea, un personaj mitologic al Maramureșului
Sursă imagine: www.suedtirol.info
Se spune adesea că în Maramureș, și în general în spațiul românesc, nu am avea o mitologie proprie precum au grecii cu a lor zei de pe muntele Olimp și personajele supranaturale din Odisea și Ilieada lui Homer.
Dacă suntem însă puțin atenți la credința populară, cea care a personificat spiritele pădurii, descoperim numeroase creaturi supranaturale și la noi.
Acestea locuiesc în general în pădurile din apropierea satelor și uneori intră în contact cu oamenii. Astfel de personaje fantastice sunt amintite în povești, basme, legende și uneori chiar în amintiri. Aceste creaturi, coborâte parcă dintr-o altă lume, alcătuiesc o mitologie fascinantă. Ar fi păcat ca acestea să dispară din memoria locuitorilor acestui spațiu carpatic, mai ales că erau încă foarte vii în mentalitatea străbunicilor si bunicilor noștrii.
În credința populară aceste creaturi supranaturale erau foarte periculoase deoarece nu puteau fi totdeauna recunoscute, ele putând sa ia un chip si o statura de om. De asemenea, când se apropiau de casă, spuneau bătrânii, nu erau simțite de animalele din ogradă astfel încât prezența lor nu era anunțată de lătratul câinilor.
Dintre toate personajele supranaturale, care se spune că locuiau în pădurile adânci și întunecate ale Maramureșului, Marțolea se evidențează prin aspectul său unic și prin puterea malefică pe care o avea îndeosebi asupra femeilor măritate. Această creatură este o reminescență a unei zeități, care își arogă ziua de marți. Femeile care lucrau în această zi erau pedepsite, fie direct, fie indirect prin răpirea copilului sau rănirea soțului.
Aspectul acesteia este asemănător cu personajul Krampus din spațiul Alpilor austrieci. Krampus, un personaj mitic necurat, coborât din vechime, însoțește în zilele noastre pe Sfântul Nicolae. În spațiul german, Biserica a reușit să îl „îmblânzească” pe Krampus, care în trecut a avut probabil un rol cu adevărat malefic. Dacă ne uităm la modul în care este reprezentat ne putem da ușor seama de comportamentul său. Acesta este prezentat în imagine.
Interesant este faptul ca acest personaj detine o parte din atributiile pe care in spatiul romanesc il are Mos Nicolae si anume atenționarea copiilor răi. Dacă la noi Mos Nicolae le pune câte o nuielușă în geam copiilor răi, în zona Alpilor Krampus, îi bate pe copii cu ea. Uneori Krampus lua copii cu el, o caractersitică pe care o întâlnim și la Marțolea.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.