General

Lemne sau gaz? Când tradiția întâlnește modernitatea

 

Lemne sau gaz
Lemne sau gaz pentru foc?

 

Cu toate că iarna încă nu a trecut și frigul ne dă târcoale, gândul ne fuge la primăvară, la zilele și nopțile tot mai calde. Chiar dacă în sobe focul încă arde mocnit, iar fumul gros învăluie nopțile tot mai scurte, gazul e tot mai aproape de casele din Maramureș.

Secole de-a rândul maramureșenii și-au încălzit casele cu lemne. Din octombrie și până în aprilie focul din soba a fost nelipsit. Procurarea lemnelor nu a constituit o problemă până de curând. Iarna era aprins focul de obicei doar într-o sobă sau două în majoritatea caselor. Odată cu dezvoltarea urbană, când casele au devenit, îndeosebi în orașe, tot mai mari, au apărut mai multe camere, mai multe sobe. Necesarul de lemne a devenit tot mai mare iar fumul înecăcios care iese pe hornuri tot mai dens. Au fost instalate și centralele pe lemne care sporesc mult confortul.

Încălzirea a devenit tot mai costisitoare. Lemnele sunt tot mai scumpe și mai greu de găsit. Astfel că se tot vorbeste de mai mulți ani de racordarea întregului Maramureș Istoric la gazul metan. lucrările au început deja. Oare ar schimba ceva acest demers? Ce impact ar avea? Întrebările pe care ar trebui sa ni le punem sunt numeroase, raspunsurile de asemenea. În acest moment doar unii locuitori ai municipiului Sighetu Marmației beneficiează de aducțiunea de gaz.

O întrebare care a fost pusă adesea este dacă locuitorii acestei regiuni se vor conecta la rețeaua de gaz? Sau încalzirea cu lemne este mai ieftină și mai la „îndemână”? Poate că până acum câțiva ani răspunsul la a doua întrebare ar fi fost pentru mulți afirmativ. Acum însă tind să cred ca cea mai mare parte a maramureșenilor ar alege varianta cu gaz. De ce? Chiar dacă prețul gazului ne-a dat fiori în această iarnă, pe termen mediu este o variantă viabilă. Prețul probabil va scădea deoarece economia va căuta alternative la gaz. Instalațiile de încălzire sub forma pompelor de căldură aer apă sau apa-apa sunt încă foarte scumpe.

Pe urmă contează confortul. E adevărat că investiția într-o centrală este destul de mare, însă multe case au deja instalate centrale termice. Confortul dat de o centrală pe gaz care duce la eliminarea unui ritual îndelung și costisitor care include transportul, tăierea, crăpatul uscarea lemnului este evident.

În final toată lumea ar avea de câștigat. Nu ar mai fi nevoie ca păduri întregi să fie tăiate, nu ar mai trebui spațiu pentru depozitare. Pensiunile ar putea să fie încălzite în anotimpul rece mult mai ușor. În acelasi timp calitatea aerului ar crește. Este adevarat că unii oameni ar avea de pierdut. Aici mă refer la cei care taie lemne și le vând. Dar oare acel lemn nu ar putea să fie valorificat într-un alt mod?

S-ar pierde oare o fărâmă din stilul de viață tradițional? Cu siguranță nu toate gospodăriile se vor lega la gaz și vor duce mai departe tradiția încălzirii cu lemne.

Până la urma prezența gazului ar fi un semn ca Maramuresul Istoric a intrat într-adevar în secolul 21. Astfel ar putea să îmbine facilitățile modernității cu specificul tradițional. Sau aveți altă părere?

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.