General

Colindele renasc în Maramureșul Istoric

Colindele renasc în Maramureșul Istoric
Colindele renasc în Maramureșul Istoric

Acum 20 de ani aproape mă resemnasem că frumoasele noastre obiceiuri de iarnă, înclusiv colindele, vor dispărea, și că le vom regăsi doar în cărți și în reportajele de odinioară. Se demodaseră parcă.

 Colindele renasc în Maramureșul Istoric

De câțiva ani însă, colindatul a renăscut, iar Crăciunul de anul acesta m-a convins că datinile noastre vor supraviețui modernității. Cu siguranță au fost mai mulți factori, care au contribuit la această stare de fapt, precum turismul și dorința și nevoia de a păstra vie identitatea și credința.

Mă opresc aici asupra turismului. Maramureșenii, care sunt tot mai mulți, implicați în domeniul tuismului, au început să înțeleagă, că turiștii vin în Maramureș, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă pentru tradiții și obiceiuri. E adevărat că la fel de mult contează și calitatea serviciilor de cazare, și mâncarea, dar fără vechile datini, de ce ar alege Maramureșul, mai ales că această regiune nu mai este ieftină în perioada sărbătorilor de iarnă. Așadar, vechile tradiții și obiceiuri sunt o necesitate, „is a must”, cum se zice în limbajul contemporan impregnat cu „englezisme”.

Concerte de colinde

Cu siguranță ați observat că în preajma Crăciunului au fost organizate zeci de concerte de colinde în Maramureșul Istoric, pe scene sau în biserici și nu numai, iar cei mai numeroși colindători au fost copiii. Internetul a fost „inundat” de astfel de postări cu colindători. Fie cu imagini, fie cu video-uri, atmosfera de Crăciuna fost mai aproape cu fiecare zi.

Felicitări părinților și celor care i-ați pregătit pe copii, îndeosebi preoți și dascăli. Mă înclin în fața voastră pentru efortul pe care îl faceți pentru păstrarea vechilor tradiții și obiceiuri!

Fotografia de mai sus a fost realizată în timpul concertului de colinde”Hristos se naște, Slăviți-L” din 15 decembrie 2023, Dragomirești, Valea Izei. La acel concert a participat și Ștefan Hrușcă.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.