General

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în Maramureș

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în Maramureș. Prosesie la Mănăstirea Moisei. Imagine: Josef Budean

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în Maramureș

Ziua de 15 august, când se prăznuiește Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este pentru maramureșeni cea mai importantă sărbătoare a verii. Pare că întreg Maramureșul stă pe loc în această zi și sărbătorește. Nu e de mirare deoarece aproape în fiecare familie regăsim o Mărie.

Spre deosebire de alte regiuni istorice ale României, cum este Moldova, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în Maramureș constituie un eveniment religios mai important decât sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului care este celebrată în 8 septembrie.

Cu mic, cu mare, îmbrăcați în mare parte în costumul tradițional de care sunt tare mândrii, maramureșenii se îndreaptă dimineața spre biserici sau mănăstiri, în mod deosebit spre cele care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Cel mai mare pelerinaj ortodox din Maramureșul Istoric se desfășoară la Mănăstirea Moisei. De-a lungul ultimelor secolelor s-a împământenit obiceiul ca începând din ajunul sărbătorii, procesiuni, denumite „prosesii” în Maramureș, alcătuite din copii și tineri îmbrăcați în straie albe, să se îndrepte cântând pricesne spre mănăstirea din Moisei. Pricesnele care sunt cântece religioase închinate Sfintei „Măicuțe”, sunt cântate în biserici la slujbe de-a lungul întregului post care durează două săptămâni. Tinerii care sunt însoțiți de preoți, poartă icoane ale Maicii Domnului și prapori.

De asemenea este sărbătorit hramul bisericii greco-catolice din Giulești. Oriunde v-ați afla în această zi a sărbătorii Sfinete Mării, vei simți farmecul acestei sărbători. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria.

În această zi este celebrată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Tradiții la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Se zice că ziua de 15 august este ultima în care se pot culege plante pentru leac. Cine se roagă în timpul postului la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și primește în schimb alinare și împlinire;

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.