Focul ancestral și cultura supraviețuirii
Amintiri despre foc dintr-un trecut nu foarte îndepărtat
Focul ancestral și supraviețuirea
Focul a fost utilizat pentru a ușura viața de zi cu zi. Astăzi rolul acestuia a fost în locuit te tehnici și tehnologii moderne. Cu toate acestea farmecul focului nu poate să fie înlocuit precum nu poate să fie înlocuit famecul unui apus de soare.
-
- Focul a constituit principala sursa de căldură în zilele și nopțile reci.
- Focul a luminat serile. Astfel oamenii nu au mai fost nevoiți să se culce odată cu apusul soarelui.
- Focul a făcut posibilă obținerea unei hrane mai ușor de mâncat. Fie prin prăjire, coacere sau fierbere, alimentele au devenit mai accesibile și mai sigure. Gândiți-vă doar la prepararea cașului la stână. Mie mi sa făcut deja foame.
- Focul a ajutat la conservarea mâncării, fie prin afumare, fie prin fierbere, prăjire sau coacere. O mâncare gătită ține mai mult.
- Cu ajutorul focului oamenii au făurit unelte care le-au ușurat munca. A făcut posibilă topirea metalelor.
- Focul a oferit siguranță în fața animalelor sălbatice și nu numai.
- Focul a ajutat la lăzuirea terenurilor. Astfel acestea au putut să fie mul mai rapid redate agriculturii.
Focul ancestral ne bucură toate simțurile atunci când suntem în apropierea sa, bineînțeles într-un cadru sigur și relaxant. Nu trebuie însă să uităm că focul poate să constituie un adevărat pericol dacă nu este manevrat cu atenție. Copiii nu trebuie să aibă acces la sursele de foc fără supravegherea unui adult.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.