General

Focul ancestral și cultura supraviețuirii

Focul ancestral
Focul ancestral

Amintiri despre foc dintr-un trecut nu foarte îndepărtat

E seară. Soarele roșiatic apune încet lăsând întunericul să cuprindă valea. În vatră încep să se audă câteva vreascuri trosnind. Focul, la început timid, începe să își înalțe flăcările spre cer. Fumul tot mai rarefiat e purtat de vântul care abia adie. Încet, lumina și căldura încep să invadeze liniștea serii. Cine să mai doarmă?🔥
Aceste experiențe au devenit în zilele noastre o raritate. În trecut însă, acestea făceau parte din cotidian. În fața vetrei, familia se aduna seara și depăna amintiri, discuta despre muncile pe care trebuiau să le facă fiecare a doua zi. Cei cei mai in vârstă spuneau povești zu zmei și zâne. Aveau timp. Azi ecranele de la telefon, televizor sau laptop, cumpărăturile, care nu se mai sfârșesc, ne răpesc aproape toată seara.
Când ai stat ultima oară seara la un foc și ai admirat stelele în timp ce depănai amintiri. Ce ai simțit în acele clipe?🔥
Pâna nu demult, focul a avut un rol important în viața oamenilor. Nu doar că le-a înfrumuțesat-o, a ușurat-o. În unele situații chiar a facut-o posibilă.
Pentru multe generațiii focul a însemnat dăinuirea vieții. După ce au învățat să îl controleze, oamenii au devenit dependenți de el. Fără foc, supraviețuirea ar fi fost mult mai dificilă, uneori chiar imposibilă. De ce? Oamenii au început să îl utilizeze în diverse domenii, devenind dependenți de acesta. Află mai multe accesând linkul din comentarii.

Focul ancestral și supraviețuirea

Focul a fost utilizat pentru a ușura viața de zi cu zi. Astăzi rolul acestuia a fost în locuit te tehnici și tehnologii moderne. Cu toate acestea farmecul focului nu poate să fie înlocuit precum nu poate să fie înlocuit famecul unui apus de soare.

Apus de soare la Breb
Apus de soare la Breb
    1. Focul a constituit principala sursa de căldură în zilele și nopțile reci.
    2. Focul a luminat serile. Astfel oamenii nu au mai fost nevoiți să se culce odată cu apusul soarelui.
    3. Focul a făcut posibilă obținerea unei hrane mai ușor de mâncat. Fie prin prăjire, coacere sau fierbere, alimentele au devenit mai accesibile și mai sigure. Gândiți-vă doar la prepararea cașului la stână. Mie mi sa făcut deja foame.
    4. Focul a ajutat la conservarea mâncării, fie prin afumare, fie prin fierbere, prăjire sau coacere. O mâncare gătită ține mai mult.
    5. Cu ajutorul focului oamenii au făurit unelte care le-au ușurat munca. A făcut posibilă topirea metalelor.
    6. Focul a oferit siguranță în fața animalelor sălbatice și nu numai.
    7. Focul a ajutat la lăzuirea terenurilor. Astfel acestea au putut să fie mul mai rapid redate agriculturii.

Focul ancestral ne bucură toate simțurile atunci când suntem în apropierea sa, bineînțeles într-un cadru sigur și relaxant. Nu trebuie însă să uităm că focul poate să constituie un adevărat pericol dacă nu este manevrat cu atenție. Copiii nu trebuie să aibă acces la sursele de foc fără supravegherea unui adult.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.