Maramuresul Istoric si modernitatea

Când modernitatea întâlnește tradiția

O imagine care ar putea ca în următorii ani să devină o raritate

 

Cu toate că iarna a trecut și ar trebui să fie o simplă amintire, frigul tot ne dă târcoale. Nopțile sunt încă geroase iar soarele cu dinți abia ne surâde. În sobe focul încă arde mocnit iar fumul gros învăluie serile tot mai târzii. Până când oare?

Secole de-a rândul maramureșenii și-au încălzit casele cu lemne. Din octombrie și până în aprilie focul din soba a fost de nelipsit. Până acum câteva decenii procurarea acestora nu a constituit o problemă. Iarna era aprins focul de obicei doar într-o sobă  în fiecare casă. Odată cu dezvoltarea urbană, când casele au devenit, îndeosebi în orașe, mai mari, au apărut mai multe camere, mai multe sobe. Necesarul de lemne a devenit tot mai mare iar fumul înecăcios care iese pe hornuri tot mai dens.

Încălzirea a devenit cu timpul tot mai costisitoare și incomodă, mai ales dacă trebuia sa urci lemnele la etaj. Se tot vorbeste de mai mulți ani de racordarea întregului Maramureș Istoric la gazul metan. Oare ar schimba ceva acest demers? Ce impact ar avea? Întrebarile pe care ar trebui sa ni le punem sunt numeroase, raspunsurile de asemenea. În acest moment doar municipiul Sighetu Marmației beneficiează de aducțiunea de gaz.

O întrebare care a fost pusă adesea este dacă locuitorii acestei regiuni se vor conecta la rețeaua de gaz? Oare încalzirea cu lemne este mai ieftină și mai la „îndemână”? Poate că până acum câțiva ani răspunsul la această întrebare ar fi fost afirmativ. Acum însă tind să cred ca cea mai mare parte a maramureșenilor se vor „lega” la gaz.  De ce? Lemnele sunt din ce în ce mai greu de găsit. Prețul lor a crescut foarte mult în ultimii ani. Aproape cș s-a dublat. Diferența între costul încalzirii cu lemne și gaz nu mai este așa de mare. De asemenea confortul pe care îl aduce încălzirea cu gaz este importantă. Este adevărat că astăzi există variante de incălzire a locuințelor mai prietenoase cu mediul însă pretul lor achiziție este încă foarte mare. De asemenea odată cu trecerea de la lemne la gaz este nevoie de o centrala termică și de o instalație de încălzire, care nu sunt tocmai ieftine. Cu toate acestea încălzirea cu gaz ar constitui o revoluție pentru Maramureșul Istoric.

Toată lumea ar avea de câștigat. Nu ar mai fi nevoie ca păduri întregi să fie tăiate, nu ar mai trebui spațiu pentru depozitare. Pensiunile ar putea să fie încălzite în anotimpul rece mult mai ușor. În acelasi timp calitatea aerului ar crește. Este adevarat că unii oameni ar avea de pierdut. Aici mă refer la cei care taie lemne și le vând. Dar oare acel lemn nu ar putea să fie valorificat într-un alt mod? Nu vreau sa deschid un nou plan de discuție însă din punct de vedere economic s-ar putea face mult mai mult.

Până la urma prezența gazului ar fi un semn ca Maramuresul Istoric a intrat într-adevar în secolul 21 îmbinând facilitățile modernității cu specificul tradițional. Sunt șanse mari ca anul acesta să înceapă lucrările de extindere a rețelei de gaz pe Văile Vișeului și Izei. În acest moment este așteptat să fie stabilit câștigătorul licitației care va construi gazoductul Sighetu-Marmatiei- Borșa. Depinde însă și de noi dacă și când vom benficia de avantajele pe care le aduce gazul și dacă la iarna viitoare vom arde lemne sau gaz.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.