Maramuresul Istoric si modernitatea

Maramureșul Istoric și Modernitatea

Maramuresul Istoric si modernitatea
Maramuresul Istoric si modernitatea. Cu toate că stilul de viață modern a ajuns și în Maramureș acesta nu și-a pierdut farmecul pitoresc de altădată

Maramureșul Istoric este una dintre regiunile rurale ale României cunoscute pentru conservatorismul locuitorilor săi. Cei mai mulți păstrează pâna astăzi, uneori cu încăpățânare, vechi tradiții și obiceuri. Cu toate că în Maramureș s-a păstrat în mare parte încă un stil de viață tradițional, elementele modernității au pătruns pe nesimțite.

Maramureșul Istoric și Modernitatea

Acest proces a început cu instalarea comunismului în anii 50′ ai secolului trecut. A fost însă accelerat începând cu anii 90′ când numeroase modele „occidentale”, pornind de la îmbrăcăminte până la arhitectura caselor, au început să fie adoptate și de prea puține ori adaptate, de către maramureșeni. Specificul local a intrat într-un con de umbră. Adesea a prevalat dorința de a fi în rând cu „lumea” modernă.

Cu toate ca Maramureșul de astăzi nu mai seamănă cu cel pe care-l regăsim în fotografiile vechi, continuă să fascineze și azi pe oricine îi trece pragul. Chiar dacă în prezent cea mai mare parte a vechilor case din lemn au fost înlocuite cu unele din cărămida, care uneori contrastează cu cele tradiționale, atât prin marimea lor cât și prin arhitectură, chiar dacă unele din vechile îndeletniciri și activități au fost abandonate, acel șarm autentic, care încântă, te însoțește la tot pasul.

De la modernitate la tradiție

În ultimii ani însă procesul de diluare a identității a fost inversat. Poate să fie observată o revigorare a vechilor tradiții și obiceiuri, a unor activități străvechi sau chiar la revenirea, chiar dacă timidă, la vechea arhitectură care a făcut Maramureșul vestit în întreaga lume. La această schimbare de direcție a contribuit și turismul. Unii ar spune că în mod decisiv. Maramureșenii au început să înțeleagă că resursa cea mai importantă a acestei regiuni este identitatea culturală unică, care odată pierdută cu greu mai poate să fie recuperată, poate chiar deloc.

Un fapt este însă cert. Modernitatea a schimbat profund Maramureșul, ca aspect, dar și ca stil de viață. Spiritul oamenilor a rămas însă același. Sărbătorile, voia bună, mâncarea, modul de a petrece au rămas în mare parte neschimbate. Le poți descoperi și tu.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.