General

Ziua românilor de pretutindeni – 30 mai 2021

Horă în Muzeul Satului Maramureșean Imagine: Vasile Timur Chiș

Începând cu anul 2015, în ultima dumincă a lunii mai, este marcată „Ziua românilor de pretutindeni”.

Poate că semnificația acestei zile nu ar fi fost așa de mare dacă  nu am fi avut câteva milioane de români plecați în afara țării în căutarea unui trai mai bun. Fiecare dintre noi avem membrii ai familiei sau prieteni care s-au stabilit, cu familie cu tot, în alte țări.  Printre aceștia ase află și numeroși maramureșeni care au dus cu ei frumoasele tradiții și obiceiuri de de care nu doar că își amintesc cu drag în zilele de sărbătoare, le și arată celorlalți. Până la urmă toate acestea spun despre noi cine suntem, de unde venim. Fac parte din CV-ul nostru.

Nu trebuie trecută cu vederea prezența unei comunități de români la nord de râul Tisa, parte a vechiului Voievodat al Maramureșului, care duc și ei mai departe moștenirea culturală imaterială deși trăiesc în altă țară fără voia lor, Ucraina, o țară greu încercată în ultimii ani.

Să ne întâlnim cât mai des, să ne împărtășim bucuriile și necazurile, români și maramureșeni de pretutindeni, este poate lucrul cel mai important pe care îl putem face în aceste vremuri tulburi pentru a duce mai departe frumoasele noastre datini.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.