Sărbători religioase

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Imagine: basilica.ro
Prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este prăznuită în fiecare an pe 21 noiembrie. În tradiția populară, este cunoscută sub numele de Vovidenia, Ovedenia sau Obrejania.

Semnificația sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică

Părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, erau tare întristați pentru că nu puteau să aibă copii. Conform tradiției creștine, au început să se roage la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască unul. Ei au promis că dacă dorința lor se va îndeplini, își vor duce copilul la templu când va crește.
După un timp, îngerul Gavriil s-a arătat celor  doi și le-a vestit că vor avea o fată care se va numi Maria. Ioachim și Ana nu au uitat de ce au promis lui Dumnezeu și când Fecioara Maria a împlinit vârsta de trei ani, au dus-o la templu.

Acolo, Maria a fost întâmpinată de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. În templu a stat până la vârsta de 15 ani. În tot acest timp Maria a crescut cu credință în suflet, citind Sfânta Scriptura, împreună cu alte fecioare.

Obiceiuri și tradiții la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Ca multe alte sărbători creștine, și aceasta s-a suprapus peste vechi ritualuri păgâne. În perioada precreștină această sărbătoare era considerată ca fiind deschizătoare de iarnă, fiind marcată de puterea luminii focului.
  • În această noaptea, ca de altfel și în cazul altor sărbători, se spune că cerurile se deschid, iar animalele pot să prindă glas omenesc.
  • Pentru a avea spor și belșug în anul care urmează, în această zi sunt interzise muncile în gospodărie. Astfel nu se spală, nu se calcă, nu se dă cu mătura, nu se face mâncare.
  • Se zice că în această noapte fetele pot să vadă chipul ursitului în fântână, la lumina albă a unei lumânări.
  • Oamenii de la țară făceau previziuni asupra vremii și rodului noului an. Acestea spuneau și mai spun și azi că, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă. Dacă va fi înnorat, iarna va fi grea, cu ger și cu multă zăpadă.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.