Peisaje maramureșene

Peisaje maramureșene „pe-un picior de plai, pe-o gură de rai…”

Peisaje maramureșene
Peisaje maramureșene. Imagine din Glod

De la „Pe-un picior de plai,/ Pe-o gură de rai”  la „Maramureș plai cu flori/ mândru ești în sărbători”

Una dintre cele mai frumoase descrieri a spațiului românesc, „Pe-un picior de plai/ pe-o gură de rai” ne duce într-o poveste în care regăsim și Maramureșul. Acel „picior de plai”, care întruchipează un versant domol al unui munte sau deal acoperit de pajiști, îmi aduce aminte de cunoscutul vers: „Maramureș plai cu flori”.  Văile Maramureșului sunt mărginite de șiruri de dealuri care se apropie treptat de munții înalți care îl înconjoară. „Pe-o gură de rai” mă duce cu gândul la un spațiu sacru, în care spiritualitatea oamenilor capătă valențe ancestrale. În Maramureș credința este încă vie, chiar dacă modernitatea a ajuns și ea aici. Această metaforă îmi amintește de versul: „mândru ești în sărbători”. Așadar Metafora „Pe-un picior de plai/ pe-o gură de rai ” își găsește un corespondent în versurile Fraților Petreuși „Maramureș plai cu flori/ mândru ești în sărbători”.

Peisaje maramureșene de poveste

Peisajele maramureșene, cu văi și dealuri care parcă nu se mai termină, cu livezi si fânețe, sunt desprinse parcă din cărțile de povești. Gospodarii care ies la muncile câmpului imediat ce zapada s-a topit, creează adevarate tablouri, animate uneori de turme de oi care se aud din departare. Astfel de peisaje poti sa întâlnesti pe cuprinsul întregului ținut, îndiferent de anotimp. Fie primăvară vară, toamnă sau iarnă, în Maramureșul Istoric găsești peisaje care îți taie răsuflarea. Trebuie doar să fii atent la micile detalii care îți apar în fața ochilor. Acestea se datorează și acelor localnici care încă se mai încăpățânează să cosească fânețele și să-ți mâne turmele de oi pe dealuri. Din păcate sunt tot mai puțini.

Ca să le poți pătrunde frumusețea, coboară din mașină, trage aer în piept și uităte în depărtare. Nu te mai gândi la griji, la probleme. Lasă-ți privirea să cuprindă depărtarea, acel „Maramureș plai cu flori”. Acele peisaje maramureșene îți rămân în amintire mai vii decât o fotografie pe care o faci în grabă.

Locuri cu panorame care îți încântă privirea

Pasul Setref
Pasul Șetref toamna

Sunt câteva locuri, mai ușor accesibile, inclusiv cu mașina, din care poți să admiri acel „Pe-un picior de plai/ pe-o gură de rai” din Maramureș. Printre acestea se află:

  • Pasul Bocicoel care face legătura dintre Vișeu de Jos și Bogdan Vodă;
  • Pasul Văleni care face legătura între Bârsana și Călinești;
  • Pasul Șetref care face legătura între județul Maramurel și Bistrița-Năsăud, între Dealu Ștefăniței și Săcel
  • Pasul Rotunda care face legătura între Țara Chioarului(Baia Mare) și Maramureșul Istoric, între Cavnic și Budești
  • în apropierea Mănăstirilor Ieud și Botiza
 • Poți însă oricând să urci pe jos pe deal pentru a admira panorama care ți se așterne în fața ochilor. Te va uimi.

Peisaje maramureșene care îți rămân în suflet

Fii atent la ce este în jurul tău, nu doar la ce cuprinzi cu ochii. Fii atent la aerul pe care îl respiri, la sunetele pe care le auzi, la ceea ce simți în acel moment. Astfel amintirea acelor momente îți va rămâne vie.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic