Sărbători religioase

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Frescă reprezentându-l pe Sfântul Ilie în Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, monument UNESCO. Imagine: Vasile Timur Chiș

Sfântul care aduce ploile

Sărbătoarea Sfântului Ilie, cel care aduce ploile, este ținută în fiecare an în data de 20 iulie. Aceasta este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri ale căror origini s-au pierdut în negura vremii. Motivul îl constituie suprapunerea unei sărbători creștine, a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, peste o sărbătoare precreștină mult mai veche în care era venerată o divinitate a ploii și a focului.  În credința populară Sfântul Ilie alungă seceta și răcorește pământul.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Conform tradiției, Sfântul Ilie călătorește printre nori cu o caruță ale cărei roți sparg cerul aducând ploaie. Tunetele sunt urmarea huruitului roților trăsurii și a tropotului cailor. De asemenea trimite fulgere pe pământ cu biciul să de foc. Astfel îi pedepsește pe diavolii care se ascund prin copaci sau prin turlele bisericilor. De aceea, conform credinței populare, în această zi atunci când fulgeră oamenii își fac cruce pentru ca în preajma lor să nu se afle vreun drac care să fie ochit de Sfântul Ilie.

În calendarul popular această sărbătoare marchează miezul verii pastorale. În această periodă, pe munte se organizează frumoasele sărbători pastorale, denumite Nedei sau Sântilii. De asemenea, conform tradiției, în această zi apicultorii încep să reteze stupii, să ia mierea.

Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este interdicția de a lucra agoarele pentru a nu fi atins de vreun fulger trimis de Sfântul Ilie pe pământ dar și pentru ca recoltele să nu fie stricate de grindină.

 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie în Maramureș

Sfântul Ilie este nelipsit din vechile biserici de lemn maramurșene, fiind reprezentat adesea în trăsura sa cu foc.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Frescă reprezentându-l pe Sfântul Ilie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Ieud deal, monument UNESCO

 

Maramureșenii, îmbrăcați în mare parte în haine tradiționale, merg la biserică în această zi de sărbătoare. Sunt preferate îndeosebi bisericile sau mănăstirile care poartă hramul Sfântul Ilie. Mănăstirea ortodoxă din Dragomirești, care poartă acest hram, se află în centrul atenției. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică în acest an cu ocazia hramului la această mănăstire. Aceasta adăpostește o icoană făcătoare de minuni.

Sfântul Ilie, ocrotitorul aviatorilor

Sfântul Ilie este considerat începând cu anul 1913 ocrotitorul și patronul aviatorilor. 20 iulie marchează Ziua Aviației în România.

Vara acesta, nici chiar Sfântul Ilie, nu poate să ne scape de această secetă.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic