General

Povestea Plugușorului. Origini și prezent

Plugușorul

Acest obicei străvechi, „Plugușorul”, care vestește Anul Nou și este menit să aducă belșug și sănătate, este practicat astăzi aproape exclusiv de către copii în ajunul intrării în noul an. În trecut însă, până pe la mijlocul secolului trecut acest obicei era apanajul flăcăilor sau al bărbaților de curând însurați. La originile sale obiceiul era practicat primăvara când era sărbătorit începutul anului agricol în preajma echinocțiului de primăvară. De-a lungul timpului odată cu mutarea centrului sărbătorilor de început de an la 1 ianuarie, acest obicei a fost și el translatat spre debutul anului calendaristic.

Obiceiul umblatului cu plugul, considerat o unealta sacra, a constituit în trecut un adevărat ritual. Urătorii puneau în jug o pereche, uneori chiar mai multe de boi care trăgeau după ei un plug cu teleguță ornat cu ștergare colorate.  Pe lângă uratura adresată gazdelor acestea trăgeau în curtea acesteia o primă o brazdă cu plugul în urma căreia flăcăii aruncau din traiste grâu pentru ca noul an să fie roditor și îmbelșugat. Prin acest ritual anul vechi era îngropat iar cel nou care se năștea era așteptat cu speranță. Astfel la cumpana dintre ani timpul care curge spre infinit, fără început și fără sfârsit, se resetează.

De-a lungul timpului din vechiul ritual a rămas doar urătura care constituie o veche colindă cu temă agrară care în trecut era însoțită de semnificații magice. În unele zone plugul a fost înlocuit cu buhaiul care scoate un sunet asemănător cu cel al boilor.

Variantele textului care însoțesc acest obicei sunt foarte variate de la o zonă la alta a țării. Este singura creație folclorică în versuri care se rostește și nu se cântă. Începutul acesteia este însă asemănătoare:

” Aho, aho, copii și frați,
Stați puțin și nu mânați,
Lângă boi v-alăturați
Și cuvântul mi-ascultați.

Mâine anul se înnoiește
Plugușorul se pornește
Și începe a ura
Pe la case-a colinda…”

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.