General

Mai poate fi considerat Maramureșul Istoric „Țara lemnului”?

Ușa bisericii UNESCO din Budești. Imagine: Constantin Ioan Lazu

 

Denumit adesea „Țara lemnului”, Maramureșul și-a câștigat acest renume îndeosebi datorită meșterilor care au dat o nouă viață lemnului. Acest material a fost cel mai utilizat în construcții timp de secole. Marea majoritate a caselor au fost până ]n anii ’90 ai secolului trecut încă de lemn. De asemenea o suprafață însemnată a Maramureșului Istoric a fost acoperită de păduri, suprafață care s-a redus treptat. Până în anii celui de al Doilea Razboi Mondial, aproape jumatate din suprafața Maramureșului Istoric era reprezentată de păduri, 150.000 de hectare reprezentând aproximativ 44% din totalul teritoriului.

Nu doar că lemnul a fost omniprezent în viața locuitorilor acestei regiuni istorice, maramureșenii au reușit să dezvolte de-a lungul timpului o cultură unică, în această parte a Europei, a lemnului.

Astăzi cu greu mai poți să denumești Maramureșul „Țara lemnului”. Suprafețele împădurite s-au redus, îndeosebi după defrișările masive din ultimele trei decenii, iar lemnul ca material de cosnstruc’ie a devenit o excepție. Și totusi sunt câteva elemente care ne îndreptățesc să afirmăm că Maramureșul nu și-a pierdut eticheta de „Țara lemnului”. Meșteșugul prelucrării lemnului și sculptura s-au dezvoltat într-un mod fără precedent în cadrul unor mici ateliere. Mărturie stau mănăstirile și bisericile de lemn care au fost construite în ultimii 30 de ani și care au devenit tot mai înalte, mai spațioase, mai complexe ca arhitectură. De asemenea sunt numeroși meșteri tineri care duc acestă îndeletnicire mai departe.

Un semn îmbucurător este faptul că de câțiva ani sunt realizate din nou porți tradiționale sculptate. Multe dintre pensiunile din Maramureș au deja astfel de porți la intrarere iar tot mai multe case încep să dețină elemente de lemn tradiționale, chiar dacă arhitectura lor este una preponderent modernă.

Cu toate că Maramureșul a fost invadat de construcții din caramida, beton și fier, farmecul de odinioară nu și l-a pierdut încă.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.