General

Un Crăciun tradițional în Maramureș e o experiență de neuitat

 

 

Un Crăciun tradițional în Maramureș
Un Crăciun tradițional în Maramureș. Imaginea este din anul 2009 din Vășeu de Sus.

Maramureșul oferă e experiență de neuitat în perioada sărbătorilor de iarnă. De ce? Maramureșul  este una dintre regiunile istorice în care locuitorii au păstrat o mare parte vechile tradiții. Cu toate că atmosfera nu mai este aceeași ca în perioada tinereții bunicilor noștrii, Crăciunul are aici un farmec aparte. Chiar dacă stilul de viață s-a schimbat destul de mult, chiar dacă tehnica a evoluat iar modelul economic și social s-au adaptat modernității, bucuria sărbătorilor a rămas aceeași. Și cum să nu ne bucure mirosul de cozonaci, de cărnaț și brad. Și mai ales frumoasele colinde.

Spiritul Crăciunului îl simți aici în fiecare sat, în fiecare casă de pe Văile Izei, Marei, Cosăului, Izei și Tisei. Mai auzi și azi cete de colindători care umblă pe la case și pe la pensiuni. E adevărat sunt mai puține, dar mai sunt. Preoți și învățătorii joacă un rol imortant în păstrarea acestui frumos obicei al colindatului. Mai auzi tălăngile dracilor care însoțesc viflaimurile, mai auzi câte o capră rătăscită. Toate acestea nu au cum să dispară, nu în Maramureș. Aceste obiceiuri ne fac viața mai frumoasă și spun lumii întregi cine suntem, de unde venim.

Un Crăciun tradițional în Maramureș constituie o experiență de care îți vei aminti întotdeauna cu drag, fie că te întorci acasă din lumea largă la cei dragi, fie că vizitezi acest colț de rai.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.