Poarta maramureșeană, între artă și simbol
Umblând pe drumurile Maramureșului îți sar în ochi din când în când porți de lemn. Înalte, cu stâlpi de stejar încrestați cu numeroase simboluri și acoperite cu șindrilă par fi desprinse dintr-o poveste. Sunt mai puține decât te-ai aștepta.
Multe dintre porțile vechi de lemn specifice acestei zone au fost înlocuite în ultimele 3 decenii cu porți noi, „moderne”. Unele dintre acestea sunt făcute din de fier sau inox și îți atrag imediat atenția. Varietatea acestor creații noi ale erei globalizării este foarte mare. Te poate chiar surprinde. Nu sunt însă specifice zonei. Nu aparțin culturii lemnului pentru care Maramureșul este cunoscut.
Numărul porților de lemn tradiționale s-a diminuat așadar treptat în ultimele trei decenii, nemaifind la modă. Într-un mod neașteptat însă, în ultimii ani a crescut interesul pentru acestea. Mmaramureșenii au redescoperit frumusețea artei tradiționale dar și mândria de a avea la intrare o poartă de lemn maramureșeană. Nu trebuie pierdut cu vederea nici beneficiul pe care o astfel de poartă, în fapt o adevarată operă de artă, îl aduce pentru cei implicați în domeniul turismului. Astăzi, aproape toate pensiunile tradiționale au o astfel de poartă la intrare.
Poarta maramureșeană. Evoluția în timp și spațiu
Porțile de lemn din Maramureș au evoluat cu fiecare generație, atât în ceea ce privește utilitatea, simbolismul, cât și aspectul acestora. Până în secolul al 19-lea doar cei înstăriți, așa numiții nemeși, multi dintre ei urmași ai vechilor nobili, dețineau astfel de porți de lemn. Ceilalți aveau un tip de poartă fără acoperiș numită vraniță. Poarta de lemn constituia așadar exponentul unui statut social. Astăzi oricine dorește, și dispune bineințeles și de resursele financiare sau cunoaște tainele sculpturii în lemn, poate să aibă una în fața casei. Costul unei astfel de porți este destul de mare. Acesta se ridică până la câteva zeci de mii de lei, în functie de mărimea și complexitatea acesteia. Din fericire, astăzi în Maramureș există câteva zeci de ateliere în care sunt meșteșugite astfel de porți sculptate.
Structura porții de lemn tradiționale
Poarta de lemn maramureșeană este formată în mod tradițional din trei stâlpi din lemn masiv și un „fruntar”, o bârnă așezată orizontal care susține acoperișul. În ultimele decenii au fost construite numeroase porți care au stâlpii laterali dublați. Această inovație mai recentă a dus la lărgirea acoperișului. Astfel poarta maramureșeană a primit o înfățișare asemănătoare unui arc de triumf.
Ce semnifica în trecut poarta maramureșeană?
În vechea credință populară poarta avea un rol protector. Aceasta constituia punctul de trecere din lumea exterioară, nesigură, imprevizibiă și uneori chiar periculoasă, într-un spațiu privat în care se afla casa, grajdul cu vite. Simbolurile sculptate pe stâlpii porții aveau scopul de a-i feri pe membrii familiei de relele întâlnite în lumea exterioară. Printre acestea se aflau bolile, blestemele sau duhurile necurate.
Prezentul porții sculptate din lemn
Astăzi poarta maramureșeană constituie un simbol identitar al acestei regiuni istorice, adesea Maramureșul fiind identificat cu aceasta. În același timp, semnificația ei inițială, ca paznic a gospodăriei și a familiei se diluează în fața statutului de operă de artă țărănească.
Emoția pe care o simți când te oprești în fața unei porți de lemn încercând să îi pătrunzi mesajul pe care vrea să ți-l tramsită te va însoți în călătoriile tale. Doar închide ochi și atinge-o.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.