General

Tradiții și obiceiuri la Sărbătoarea Rusaliilor

 

Procesiune la Sfințirea Țarinii

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este una dintre sărbătoriile de peste an care îmbină vechi tradiții și obiceiuri creștine și precreștine. Ținută la 50 de zile de la Paște, această sărbătoare este legată de vechi practici legate de muncile agricole sau de făpturi supranaturale asemnănătoare ielelor, Rusaliile. Cu toate că semnficațiile precrestine sunt mai profunde, biserica a reușit de-a lungul secolelor să încreștineze această sărbătoare. Vechile practici precreștine, care nu au fost date uitării, dau acestei sărbători un aspect misterios.

După terminarea slujbei religioase, preotul însoțit de credicioși merg la o troiță situată la marginea satului și sfințește țarina. Procesiunea care se formează și străbate satul, avându-i în frunte pe tineri purtând proporii din biserică, impresionează orice privitor. Odată ajunși la troiță preotul se roagă pentru protejarea recoltelor de grindină, secetă sau dăunători. La întoarcere praporii sunt sunt împodobiți cu spice de grâu împletite în cununi.

În ceea ce privește personajele supranaturale, Rusaliile, prezente în credința populară, se crede că sunt niște spirite rele asemșnștoare unor zâne care au tendința de a crea necazuri celor cale le întâlnesc.

 

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.