Maramureș, locul unde măiestria omului atinge cerul
S-a scris și vorbit mult de bisericile de lemn din nordul Transilvaniei, îndeosebi despre cele din Maramureș. Arhitectura lor fără seamăn în spațiul european alături de picturile interioare naive cu sfinți și draci deopotrivă au făcut ca 8 dintre cele situate pe cuprinsul județului Maramureș să fie înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1999. Astfel le-a fost recunoscute valoarea istorică și arhitecturală. Cinci dintre aceste biserici vechi de lemn se află în Maramureșul Istoric: Ieud, Poienile Izei, Bârsana, Budești și Desești.
Bisericile de lemn din acest spațiu se singularizează prin turnul înalt, ascuțit, acoperișul cu pantă mare, volumetria și dimensiunile care tind să atingă perfecțiunea. Dacă le privești din depărtare ai impresia că susțin cerul. Aceste biserici reprezintă mărturia vie a evoluției arhitecturii și tehnicii construirii în mod tradițional cu bârne de lemn. Impresionant nu este doar faptul că multe dintre vechile biserici s-au păstrat până astăzi ci faptul că mai sunt meșteri care construiesc și astăzi astfel de lăcașe de cult.
În ultimele trei decenii vechile biserici de lemn au fost însă aproape date uitării chiar dacă picturile lor emoționează orice privitor. Au apărut noi atracții turistice care beneficiază de o infrastructură adaptată zilelor noastre și de o viziblitate mai mare. Printre acestea se află mai multe mănăstiri construite în stil tradițional, cum sunt cele din Bârsana și Săpânța, Mocănița din Vișeu de Sus, Muzeului Satului Maramureșean și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației sau Cimitirului Vesel din Săpânța.
Cauzele pentru care s-a ajuns în această situație sunt multe. Printre acestea se numără faptul că pe unele dintre bisericile vechi le găsești închise, fiind nevoit sa suni pe cineva pentru a le deschide iar parcările sunt limitate ca număr.
Cunoscut pentru bisericile sale de lemn, Maramureșul vă invită și astăzi să descoperiți aceste bijuterii ale artei sacre chiar dacă cele vechi au căzut într-un con de umbră nemeritat. Cu aliura lor semeață bisericile de lemn vă așteapta să le descoperiți poveștile.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.