Vâltoarea, „mașina de spălat”din mijlocul naturii
Încă din timpuri imemoriale, maramureșenii au amenajat pe malul cursurilor de apă vâltori, pentru a spăla sau împrospăta țesăturile de lână. Marea majoritate a acestora sunt menținute funcționale și astăzi. Principalul motiv constă în utilitatea lor. Maramureșenii păstrează și astăzi în casele lor, chiar dacă sunt construite într-un stil arhitectural modern, cergi sau covoare tradiționale pe care le spală la vâltoare aproape anual. Vâltoarea are așadar un rol practic. Vâltoare din Săpânța. Imagine: Josef Budean
Vâltoarea, un simbol pentru Maramureș
Maramureșul Istoric se evidențează astăzi așadar nu doar prin construcțiile de lemn unice, prin folclorul original și tradițiile și obiceiurile încă viu păstrate, ci și prin aceste instalații de tehnică populară care constituie o dovadă a ingeniozității și adaptabilității locuitorilor de la munte la condițiile, adeseori vitrege, din zonele cu o climă și un relief mai dificile. Din păcate din vechile mori de apă doar câteva au supraviețuit până astăzi. Acestea au putut fi înlocuite cu sisteme mai eficiente de măcinat. Vâltorile nu pot însă să fie înlocuite așa de ușor.
Descrierea unei vâltori
Situat într-o zonă montană, Maramureșul este străbătut de numeroase cursuri de apă. Acestea au permis locuitorilor să amenajeze astfel de vâltori în aproape toate satele. Vâltorile au forma unor pâlnii cu diametrul de aproximativ 1,5 m. Sunt realizate din scânduri între care a fost lăsată o mică distanță pentru ca apa să se poată scurge. Prin intermediul unui canal, apa este deviată din cursul râului și dirijată până deasupra pâlniei unde cade sub forma unei mici cascade. În acea pâlnie se formează un vârtej foarte bine oxigenat care spală pe cale naturală, fără detergenți, textilele din fibre naturale.
Construcția și întreținerea unei vâltori este costisitoare și adesea anevoioasă. Maramureșenii nu se lasă însă și duc mai departe acest frumos și vechi meșteșug.
Am putea asemăna văltoarea cu un „cuibar rotind de ape” precum scria atât de frumos Mihai Eminescu în „Călin (file din poveste)”. Vâltoarea personifică nu doar puterea de purificare pe care o are apa ci și farmecul pe care îl emană în curgerea ei perpetuă.
Vâltori în Maramureș
Astfel de vâltori poți să întâlnești în majoritatea satelor maramureșene. Trebuie doar să întrebi gazda unde te cazezi.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.