General

Maramureșul festivalier

Maramuresul festivalier
Maramuresul festivalier. Poienile Izei- Horea Poienarilor, ediția a IV-a 2023

Un Maramureș plin de festivaluri

Am participat vara aceasta la câteva evenimente cuturale organizate în Maramureșu’ meu drag. Luna august excelează din acest punct de vedere. Indiferent cum au fost denumite, festivaluri, „Fii Satului”sau alte nume mai originale sau nu, varietetea lor a fost foarte mare. Am încercat pe cât posibil să mă pun în „pielea ” unui turist care vrea să descopere spiritul Maramureșului prin intermediul unor astfel de evenimente. Cu toate acestea, nu a fost un demers ușor de pus în practică. Chiar dacă ora la care au fost anunțate să înceapă a fost păstrată, în general, găsirea locului de desfășurare nu a fost însă întotdeauna ușoară. Am avut impresia, în cele mai multe cazuri, că au fost organizate pentru localnici, nu și pentru turiști.

După o defilare în costume populare, pe un traseu mai lung sau mai scurt, cu sau fără căruțe sau călăreți, precedată uneori de o slujbă religioasă sau de o dezbatere tematică, au urmat discursurile invitaților. Pentru necunoscătorii locului mi s-au părut de cele mai multe ori cel puțin plictisitoare, mai ales când au fost abordate teme politice. Unele au conținut printre rânduri îndemnuri constructive sau aduceri aminte, altele însă au fost fără cap și fără coadă. Astfel începutul programului artistic mult așteptat s-a decalat cu zeci de minute. Uneori spectatorii au fost nevoiți „să-și pună răbdarea-n cui” într-un soare arzător. Nu îmi amitesc ca în alte țări, mai vestice, să fi ascultat atâtea discursuri la debutul unui eveniment cultural. Eventual cineva a mulțumit celor implicați în organizare sau celor care l-au finanțat.

Scena bat-o vina!

În continuare am să mă refer la scenă. De cele mai multe ori atât discursurile, cât și cântecele și dansurile au fost prezentate de pe o scenă și nu de la „firul ierbii”. Acest fapt a constituit o barieră între „artiști” și „spectatori”. Am participat însă și la evenimente pe parcursul cărora legătura între participanți nu a fost bruiată de un pedestal. Am simțit de aproape veselia tinerilor care dansau, am ascultat de aproape muzica cântată de ceterași. Am simțit că mă aflu în mijlocul evenimentului, ca spectacolul s-a transformat într-o petrecere. Am avut impresia că pentru câteva momente am privilegiul să descopăr acel Maramureș autentic pe care azi doar în vechiile fotografii îl mai pot vedea.

Despre Maramureșul festivalier

Ar trebui schimbat ceva? Cred că depinde ce anume vrem de la aceste evenimente. Ne dorim să ajute turismul din Maramureș, care în ultima perioadă are o concurență tot mai acerbă nu doar în afară, ci chiar și în țară? Dacă da, atunci ar trebui regândite multe dintre aceste evenimente. Să le facem mai prietenoase pentru turiști, pentru că vara aceasta nu am văzut foarte mulți la aceste „festivaluri”. Avem tineri fantastici care duc mai departe vechile tradiții și obiceiuri, nu într-un mod muzeistic ci într-unul autentic. „Maramureșul festivalier” este un concept menit să facă prietenoase evenimentele culturale din această regiune cu vizitatorii. Acestea pot să devină un atuu în atragerea turiștilor, în transformarea Maramureșului într-o destinație turistică de succes. Aș vrea să cred că întreg Maramureșul este o scenă, nu una oarecare, ci una la firul ierbii.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic